TIPS γενικά

28/07/2013 στο 09:59 | Αναρτήθηκε στις ΔΙΑΦΟΡΑ, TIPS | 2 Σχόλια
Ετικέτες:

Παρακάτω λίγα βοηθητικά πραγματάκια που μαζέψαμε, σχετικά με εργαλεία, μεθοδολογία και υλικά σε διάφορα ζητήματα της Σελήνης.

Το αυτοκινούμενο για μας δεν είναι απλώς ένα μέσο για να κάνουμε διακοπές. Είναι τρόπος να ζούμε την κάθε μέρα των διακοπών μας με ενδιαφέρον, τόσο για το περιβάλλον του, όσο και για τους προορισμούς μας.

DSC09638_small

Όταν διαπιστώνουμε προβλήματα τα σημειώνουμε και με την πρώτη ευκαιρία προχωράμε σε λύσεις οι οποίες θα πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές.

Τις περισσότερες φορές πρέπει να βλέπουμε συνδυαστικά μια λύση ώστε να εκμεταλλευόμαστε καλύτερα μια συσκευή ή αντικείμενο, κλπ. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το multimedia στο αυτοκινούμενο όπου χρησιμοποιούμε την ίδια συσκευή ως ηχοσύστημα, GPS, τηλεόραση με DVD, κάμερα οπισθοπορείας, κλπ.

Για να προχωρήσουμε σε μια λύση θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές των οποίων η σειρά προτεραιότητας αλλάζει ανάλογα με την περίπτωση.

Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

Βάρος:

Θα πρέπει οι λύσεις να είναι ελαφριές, αφού το διαθέσιμο βάρος που έχουμε στο αυτοκινούμενο είναι σχετικά μικρό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βάρος είναι συνδεδεμένο με τη φθορά του οχήματος και την κατανάλωση, άρα και ρίπους, σπατάλη, μειωμένη ευελιξία, κλπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να δοθεί μια ελαφριά λύση, θα πρέπει να δούμε σε ποιο σημείο του οχήματος εφαρμόζεται και να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Το αυτοκινούμενο πρέπει να φορτώνεται όσο γίνεται πιο χαμηλά αλλιώς μπορούν να δημιουργηθούν επώδυνες – επικίνδυνες ταλαντώσεις. Για παράδειγμα, τα φωτοβολταϊκά που τοποθετήθηκαν στην οροφή επιλέχθηκαν με προτεραιότητα το βάρος τους αφού είδαμε ότι οι κατασκευαστές ¨έπαιζαν¨ ακόμα και 1,5 κιλά για πάνελ με τα ίδια χαρακτηριστικά απόδοσης. Έτσι, για το δεύτερο φωτοβολταϊκό που βάλαμε, επιλέξαμε 5% ακριβότερο αλλά σχεδόν 20% ελαφρύτερο.

Όγκος

Θα πρέπει οι λύσεις να μην επιβαρύνουν αντίστοιχα τους χώρους αφού είναι περιορισμένοι και μια κακή οργάνωση των αντικειμένων μπορεί να κάνει τη ζωή μας δύσκολη. Από την άλλη, επειδή υπάρχει το ζήτημα του βάρους, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να είναι έτσι όπως θέλουμε οργανωμένα τα αντικείμενα, αλλά όπως πρέπει. Για παράδειγμα, δε μπορούμε να γεμίσουμε με ρούχα ένα ντουλάπι που βρίσκεται ψηλά γιατί θα γίνει πολύ βαρύ. Στο ίδιο ντουλάπι θα πρέπει να συνυπάρχουν και άσχετα αντικείμενα με μικρό βάρος αλλά μεγάλο όγκο, ώστε και να παίξει το ρόλο του ως αποθηκευτικός χώρος αλλά και να μην αλλάξει δραματικά το κέντρο βάρους του οχήματος.

Ενέργεια

Θα πρέπει οι λύσεις να είναι όσο γίνεται λιγότερο ενεργοβόρες, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών μας γίνεται σε ελεύθερους προορισμούς. Ακόμα και 5% οικονομικότερη να είναι μια λύση, αποτελεί λόγο να την πληρώσουμε ακριβότερα.

Κόστος

Θα πρέπει να κοστίζουν λογικά. Αυτό βέβαια είναι σχετικό με το πόσο σημαντικό είναι για την καθημερινότητά μας, αλλά και τα διαθέσιμα χρήματα. Αλλιώς για παράδειγμα, αντιμετωπίζουμε το κόστος για τα πατάκια και αλλιώς ενός απαραίτητου πολυχρηστικού εργαλείου κουζίνας. Για παράδειγμα, όταν θελήσαμε να αγοράσουμε αιώρες, είδαμε ότι για τα ίδια ακριβώς προϊόντα οι τιμές έπαιζαν μέχρι και 300%! Παρ΄ όλο ότι τις θέλαμε πολύ, δεν ήμασταν διατεθειμένοι να δώσουμε 100Ε και  περιμέναμε μέχρι να τις βρούμε με λιγότερα χρήματα, όπως και έγινε (35Ε).

Ευκολία υλοποίησης

Θα πρέπει να μπορούμε να υλοποιήσουμε τις λύσεις μόνοι μας για να έχουμε τη χαρά της κατασκευής, της γνώσης και της ψυχαγωγίας. Κάποιες φορές το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ικανοποιητικό σε σχέση με το φινίρισμά του, το χρώμα του, κλπ. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν ατέλειες και ίσως, κάποιες μικρές δυσλειτουργίες, αλλά γρήγορα τα ξεχνάμε και μένει η χαρά της δημιουργίας.

Χρόνος

Θα πρέπει να μπορούν να υλοποιηθούν σε λογικά χρονικά πλαίσια. Κάποιες από τις λύσεις που έχουμε σκεφτεί απαιτούσαν ειδικά αντικείμενα ή υλικά, τα οποία έπρεπε να έρθουν απέξω με μεγάλες καθυστερήσεις, ή απαιτούσαν ειδικά εργαλεία, κλπ. Και εδώ είναι ζήτημα προτεραιότητας όμως. Αν πρόκειται για άμεσα απαιτητό χρηστικό αντικείμενο θα πρέπει να γίνουν θυσίες στα ¨θέλω¨. Κάποιες φορές δώσαμε μια προσωρινή λύση αλλά μετά διαπιστώσαμε ότι απλώς επιβεβαιώθηκε η λαϊκή ρήση: ¨ουδέ μονιμότερο του προσωρινού¨.

Για να γίνουν όλα αυτά βέβαια, χρειάζεται να έχουμε μαζί μας εργαλεία που περιλαμβάνουν από ειδικά πριονάκια και δραπανοκατσάβιδο μπαταρίας (μετατροπή), μέχρι ειδικά υλικά, όπως κόλλες και βίδες διάφορων τύπων. Αυτό στην πράξη σημαίνει βάρος περίπου 10 κιλών και δέσμευση ενός μεγάλου ντουλαπιού. Βεβαίως, καθώς ο καιρός περνά και η Σελήνη παίρνει τη τελική της μορφή, η ανάγκη για εργαλεία και υλικά έχει μειωθεί στο ελάχιστο και ο χώρος παραδίδεται σε κοινή χρήση (λέμε τώρα).

Παρακάτω, μερικές λύσεις που κάνουν τη ζωή στο αυτοκινούμενο καλύτερη και πιο ασφαλή για όλους.

  • Καλύμματα στους καναπέδες

Για μας που έχουμε παιδιά, το να πέφτουν ποτήρια με υγρά στους καναπέδες μπορεί να γίνει εφιάλτης αφού μέχρι να στεγνώσουν δεν κάθεται κανείς και άμα δε κάτσεις εκεί, που θα κάτσεις; Βασική προϋπόθεση λοιπόν, για να ταλαιπωρούμαστε λιγότερο, είναι να είναι ντυμένα με αδιάβροχα καλύμματα. Με μια απλή ραπτομηχανή που δανειστήκαμε και καλής ποιότητας ύφασμα που αγοράσαμε με το μέτρο, φτιάξαμε τα καλύμματα αυτά.

DSC04485_small

Επειδή δεν είχαμε προηγούμενη εμπειρία και δεν θέλαμε με τίποτα να κάνουμε κακοτεχνία που θα τρώγαμε στη μάπα για πάντα, κάναμε πολύ προεργασία και πήγαμε πολύ αργά-προσεκτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το project ¨καλύμματα¨, μας πήρε σχεδόν ένα χρόνο για να τελειώσει. Αρχικά λοιπόν, φτιάξαμε πατρόν με χαρτί, στη συνέχεια φτιάξαμε ένα πολύπλοκο μαξιλάρι πλάτης (το πιο δύσκολο απ΄ όλα), με κάτι παλιά σεντόνια, το δοκιμάσαμε για να δούμε τα λάθη μας και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην κατασκευή των τελικών καλυμμάτων, τα οποία από την πίσω και την κάτω πλευρά, πιάσαμε με παραμάνες για να βγαίνουν εύκολα και να πλένονται.

  • Κρεμάστρα για το παράθυρο

Ψάχνοντας στα είδη οικιακής χρήσης βρήκα πολύ ελαφριές κρεμάστρες από αυτές που χρησιμοποιούνται στα καλοριφέρ. Είχαμε δει πριν από αρκετό καιρό κάτι Γάλλους που είχαν παρόμοια κρεμάστρα και μας είχε φανεί πολύ χρήσιμη. Όμως όταν την έβαλα στο παράθυρο δεν μπορούσα να έχω κλειστή τη σίτα και αποφάσισα να την ¨βάλω χέρι¨.

DSC00209_small

Η κρεμάστρα τώρα ¨πιάνει¨ από τα στηρίγματα του παράθυρου που αντέχουν άνετα ένα ικανοποιητικό αριθμό πλυμένων (κυρίως πετσέτες που είναι πολύ σημαντικό να στεγνώνουν έξω).

  • Ατομική προετοιμασία: Έχουμε πλυθεί – ξυριστεί από το σπίτι.
  • Δεν αφήνουμε ποτέ στα καθίσματα ή στο πάτωμα αντικείμενα που μπορεί  να κατρακυλήσουν μέχρι και κάτω από την πεταλιέρα. Πριν από 30 χρόνια (τότε που είχα 2CV), μου συνέβη να κυλήσει ένα μπουκάλι με νερό και μπήκε κάτω από το γκάζι και το φρένο. Ευτυχώς δεν ήταν στιγμή κινδύνου.
  • Γκρίζα: Το καλοκαίρι μυρίζουν γρήγορα γι΄ αυτό αδειάζουμε συχνά ή αν είμαστε αραγμένοι κάπου και δεν το κουνάμε με τίποτα, ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας χημικό τουαλέτας. Σε αυτή τη περίπτωση όμως προσέχουμε που αδειάζουμε. Η λύση να αφήνετε την αποχέτευση ανοιχτή στο σημείο που βρισκόσαστε (κάτι που ¨παίζει¨ πολύ), είναι απίστευτη ¨γουρουνιά¨, τόσο για εσάς τους ίδιους (βρωμάνε και προσελκύουν έντομα όσο είσαστε εκεί), όσο και για αυτούς που θα έρθουν μετά από σας. Σκεφτείτε να βρείτε ένα θαυμάσιο μέρος και να βρωμοκοπάει, σας αρέσει;
  • Αν το έδαφος είναι μαλακό, πρέπει να οριζοντιώσετε και δεν έχετε αντιολισθητικό να βάλετε από κάτω, γυρίστε ανάποδα τους τάκους για να μη βουλιάξουν.

DSC05749_small

DSC05750_small

 

 

 

 

 

 

  • Προτιμάμε συσκευές που δουλεύουν απευθείας με 12v για να μην χάνουμε ενέργεια από τις μετατροπές (15 έως 25% απώλεια από 12 σε 220 και από 220 σε 12, κλπ).

12 to 220 220 to 12

 

 

 

 

 

 

  • GPS. Αποθηκεύουμε τα σημεία: νερό (ελεύθερη βρύση με καθαρό νερό), γκρίζα (σχάρα κατάλληλη για απόθεση), μαύρα (WC κατάλληλο για απόθεση).
  • Σεντόνια στα κρεβάτια με λάστιχα (να ¨αγκαλιάζει¨ το στρώμα), για να μη φεύγουν από τη θέση τους.
  • Κέρωμα με UV (προσοχή ΟΧΙ αλοιφή), την άνοιξη με το βαθύ καθάρισμα.
  • Πυροσβεστήρες μικρούς μπροστά και πίσω (όχι έναν μεγάλο που δεν μπορεί να τον σηκώσει – χειριστεί  μια γυναίκα ή ένα παιδί)
  • Νερό βάζουμε κυρίως από δημόσιες βρύσες ή σε βενζινάδικα επί πληρωμή 1Ε (νορμάλ*), αλλά έχουμε πληρώσει και 5Ε (¨γδάρσιμο¨).
  • Τα εργαλεία πρέπει να είναι καλής ποιότητας αφού δεν θέλεις με τίποτα να σου ¨μείνει στο χέρι¨ την ώρα που το χρειάζεσαι.
  • Συνδέσμους και διάφορες πατέντες για να παίρνουμε νερό κάτω από οποισδήποτε συνθήκες:

DSC08753_small

 

 

 

 

 

Εδώ, το πρόβλημα είναι ότι λείπουν οι βρύσες οπότε δεν μπορώ να κουμπώσω.

Πάρτε ένα πιο λεπτό line adapter male to male, για λάστιχο ποτίσματος και αρχίστε να τυλίγετε μονωτική ή άλλη φτηνή ταινία, μέχρι να σφίξει στο σωλήνα. Κουμπώστε το λάστιχο και τέλος.

DSC08769_small

 

 

 

 

 

 

  • Εδώ, μπετονάκι με αντλία για να μη φεύγεις από εκεί που είσαι (προϋποθέτει ότι έχεις βρει τρόπο να απομακρύνεις τα γκρίζα σου, όπως άδειασμα σε κουβά, κλπ).

DSC02434_small

 

 

 

 

 

 

  • Για να στεγνώνουμε τα βρεγμένα ρούχα (και όχι μόνο), έχουμε βάλει μια μπάρα από αλουμίνιο ψηλά μέσα στη ντουζιέρα και τα κρεμάμε.

DSC08858_small

 

 

 

 

 

 

 

  • Ένα από τα προβλήματα του ψησίματος σε κάρβουνα είναι το άναμμά τους.

Χρησιμοποιούμε φλόγιστρο αερίου μέχρι να ¨αρπάξουν¨ στην αρχή και μετά το ¨πλακώνουμε¨ στον αέρα με μια μεγάλη βεντάλια. Θα ήταν καλύτερα να είχαμε μεταλλικό χωνί (θα έπαιρναν μόνα τους), αλλά πιάνει πολύ χώρο.

DSC00284_small

 

 

 

 

 

 

 

Γενικά για την ψησταριά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να είναι αποθηκευμένη σε τσάντα που να κλείνει πολύ καλά (ερμητικά) για να μην έχετε μυρωδιές. Εγώ, με την τρέλα που κουβαλάω, έφτιαξα μια με φερμουάρ, που θα σας την παρουσιάσω κάποια στιγμή αργότερα.

DSC00279_small

 

 

 

 

 

 

 

Αυτά για την ώρα.

2 Σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Και εμείς ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια Βασίλη.
    Αν έχεις υλοποιήσει (με τον τρόπο σου) κάτι από αυτά που βρίσκεις εδώ μέσα, θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις τις παρατηρήσεις σου.

  2. δώσε στο λαό πατέντες….σε διαβάζουμε και μαθαίνουμε,ευχαριστώ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: