Ενοικιάσεις

Οι εταιρίες που αναφερόμαστε παρακάτω πληρούσαν βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας όταν τις χρησιμοποιήσαμε (2004 – 2008).

Στην Αθήνα:

Η εμπειρία μας

 Όταν ξεκινήσαμε τις ενοικιάσεις ξεκινούσαν μαζί και οι εταιρίες που νοικιάζουν, οπότε η εμπειρία ήταν ελάχιστη και χρειάστηκε να ανακαλύψουμε πολλά στην πορεία. Η πρόκληση όμως ήταν τόσο μεγάλη που αποφασίσαμε να μπούμε στην περιπέτεια. Έτσι κι΄ αλλιώς δεν θεωρούμε ποτέ και τίποτα δεδομένο, οπότε είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα πάντα.

 

Σχετικά με το κόστος των διακοπών

Αν το δει κάποιος με στενούς χρηματοοικονομικούς όρους υπάρχει μία διαφορά +15 έως και + 20%. Σύμφωνα με τα δικά μας όμως κριτήρια (που σχετίζονται με την ποιότητα, κυρίως, αλλά και την δυνατότητα επιλογών), το κόστος είναι μικρό. Σκεφτείτε τι θα έπρεπε να πληρώσουμε Αύγουστο για ένα δωμάτιο μπροστά στη λίμνη, όπου θα είμαστε μόνοι μας σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων, τρώγοντας άγριες πέστροφες στα κάρβουνα και σαλάτες από το κοντινό χωράφι που δεν έχει πέσει ποτέ ίχνος φαρμάκου και λιπάσματος. Το παιδί μας να παίζει ελεύθερο στην περιοχή και εγώ να διαβάζω απερίσπαστος Yalom. Το βράδι, το μόνο που ακούγεται να είναι το θρόισμα των φύλων και το πρωί να ξυπνάω με τα αηδόνια (φαντάζεσαι να στείλεις αυτήν την περιγραφή σε κανένα τουριστικό γραφείο;).

 

Αυτά λοιπόν δεν πληρώνονται.   

 

Παρακάτω αναφέρομαι σε κάποια ζητήματα που θεωρούμε σημαντικά και θα πρέπει να προσέξει όποιος ενδιαφέρεται για ενοικίαση (και πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε εμείς όταν ξεκινούσαμε). 

 

 • Τι αυτοκινούμενο καλύπτει τις ανάγκες μας

Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να καταγράψετε τις ανάγκες σας (πόσοι θα είστε, που θα πάτε, τι θα τρώτε, πόσο θα μείνετε) με ακρίβεια ώστε να προκύψει το αυτοκινούμενο που θα καλύψει τις ανάγκες σας.

 

Άδεια επιβαινόντων κατά την πορεία

Εδώ το πράγμα θέλει προσοχή αφού υπάρχει περίπτωση το όχημα που σας κάνει κατά τα άλλα, να μην έχει άδεια για όλα τα άτομα που θέλετε να μετακινούνται με αυτό αλλά λιγότερα. Μπορεί δηλαδή να κοιμίζει έξι άτομα αλλά δεν μπορεί να τα μεταφέρει. Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως χρειαστεί να πάρετε μαζί σας ένα ΙΧ που θα ακολουθεί το αυτοκινούμενο.

 

Ιπποδύναμη

Ένα ικανοποιητικό αυτοκινούμενο των 3000 κιλών (3500 με πλήρη φορτίο ανθρώπων, εξοπλισμού, κλπ), για νορμάλ διαδρομή έχει 110 άλογα. Αν πρόκειται όμως να πάρετε τα βουνά θα πρέπει να είναι 130 το λιγότερο.

 

Κρεβάτια

Ανάλογα με το πόσοι είστε και το μέγεθός σας.

 

Ψυγείο

Αν πρόκειται να μαγειρεύετε στο αυτοκινούμενο και το θέλετε για περισσότερες από πέντε μέρες ή αν είσαστε πολλά άτομα, τότε ίσως χρειάζεστε μεγάλο ψυγείο. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι αν βρίσκεστε κοντά σε ανεφοδιασμό τροφίμων.

 

Διαρρύθμιση

Από το πώς είναι στημένη η κουζίνα, τι διαρρύθμιση έχει το σαλόνι και αν χωράνε τα άτομα που θα φιλοξενήσει (ανάλογα με τον όγκο τους), μέχρι το αν είναι πίσω, στη μέση ή μπροστά η είσοδος, παίζουν ρόλο για την καθημερινότητά σας στο αυτοκινούμενο. Δείτε τις κατόψεις των αυτοκινούμενων που προσφέρουν οι εταιρίες.

 

 • Πότε το θέλουμε και για πόσες μέρες.

Αφού ξεκαθαρίσει κανείς με το όχημα θα πρέπει να δει αν την περίοδο που το θέλει είναι διαθέσιμο. Είναι μάλιστα καλό να έχετε σκεφτεί πιθανές εναλλακτικές ημερομηνίες.

 

 • Ασφάλεια οχήματος – επιβαινόντων

Συνήθως οι εταιρίες που νοικιάζουν κάνουν ¨μικτή ασφάλεια¨ για κάθε κίνδυνο ή ζημιά. Αυτή η ασφάλεια όμως καλύπτει αξίες από κάποιο ποσό και πάνω (1000 Ευρώ περίπου). Έτσι μαζί με κάποια προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό της ενοικίασης, θα πρέπει να υπολογίζετε ότι θα δώσετε και αυτά τα χρήματα παρακαταθήκη. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν γίνει μια ζημιά μέχρι αυτό το ποσό η εταιρία το κρατάει για την επισκευή. Αν γίνει μεγαλύτερη καλύπτεται από την ασφάλεια. Αν δεν γίνει τίποτα, τα παίρνετε πίσω.

 

 • Καθαριότητα

Πρέπει να είναι όλα άψογα.

 

 • Λειτουργικότητα συστημάτων

Πριν να φύγετε με το αυτοκινούμενο υπολογίστε ότι θα πρέπει να κάνετε πλήρη έλεγχο (που μπορεί να σας φάει και μία ώρα) σε όλα τα συστήματά του. Οτιδήποτε δεν σας φαίνεται εντάξει θα πρέπει να το υποδείξετε εκείνη τη στιγμή γιατί αν βρίσκεστε πάνω στο βουνό καμιά 200 χλμ. μακριά από service θα είναι δύσκολα τα πράγματα.

 

 • Υποστήριξη εξοπλισμού αυτοκινούμενου (γενικά)

Τάκους οριζοντίωσης

Λάστιχο παροχής νερού

Καλώδιο παροχής ρεύματος 220V

Πυροσβεστήρα

Εργαλεία (κλειδί φιαλών υγραερίου)

Αντιηλιακά παραπετάσματα (αλεξήλια) για παρμπρίζ

Καρέκλες και τραπέζι (πτυσσόμενα)

 

 • Υποστήριξη εξοπλισμού οικίας

Κουβέρτες

Σεντόνια

Μαξιλάρια

Πετσέτες

Σφουγγαράκι πλυσίματος

Απορρυπαντικό σκευών κουζίνας

Χαρτί τουαλέτας

Χημικά τουαλέτας

Σκουπάκι

Φαράσι

Κουζινικά

Κατσαρόλα

Τηγάνι

Πιάτα

Μαχαιροπήρουνα

Ποτήρια

 

 • Πληρότητα νερού (δεξαμενή καθαρών γεμάτη)

 

 • Πληρότητα φιαλών υγραερίου (τουλάχιστον μία γεμάτη) + φλάντζες αντικατάστασης

 

 • Φιλοξενία του αυτοκινήτου μας στο χώρο απ΄ όπου θα παραλάβουμε το αυτοκινούμενο.

 

Υπάρχουν βέβαια και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες που όμως δεν θα παίξουν τόσο σημαντικό ρόλο αν έχετε εξασφαλισμένα τα πιο πάνω. Κάθε φορά που θα νοικιάζετε θα ανακαλύπτετε πράγματα που θα εξασφαλίσετε την επόμενη φορά και οι διακοπές σας θα γίνονται καλύτερες. 

Διαβάστε ακόμη: Η ζωή με το αυτοκινούμενο (υπέρ και κατά)

10 Σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Αγαπητέ Διονύση ευχαριστώ για την επικοινωνία,
  Για το πρώτο σου ερώτημα προτέινω να απυθυνθείς απ΄ ευθείας στις επιχειρήσες που νοικιάζουν.
  Η κατανάλωση εξαρτάται πάντα από το πόσο κυβικά είναι το όχημα, την συντήρησή του, το πόσο φορτωμένο είνια και τον τρόπο οδήγησης. Για ένα αυτοκινούμενο σαν το δικό μας, να περιμένεις μια κατανάλωση με μέσο όρο τα 13lit/100km

  Να περάσετε τέλεια.

 2. Γεια σας! Κ εγώ με τους φίλους μου ετοιμαζόμαστε για ένα eurotrip όπως ο Παύλος! Είμαστε 5 άτομα κ θα περάσουμε αρκετές χώρες! Έχω κάποιες απορίες! Με δίπλωμα κατηγορίας Β, υπάρχει δυνατότητα ενοικίασεις αυτοκινούμενου που να μας χωράει κ για ταξίδι κ για ύπνο?
  Η κατανάλωση καυσίμου πόσο είναι περίπου?

 3. Αγαπητή Ντίνα καλησπέρα,
  Δεν γνωρίζω την απάντηση στο ερώτημά σας. Αν ήμουν στη θέση σας θα κοιτούσα να το νοικιάσω από κάποια εταιρεία εκεί.

 4. θελω να νοικιασω ενα αυτοκινουμενο για 12 ημερες να το παραλαβω απο innsbruk kai να το παραδωσω παλι στο αεροδρομιο του innsbruk ειμαστε 4 ατομα βαρους 75 κιλα ο καθενας ποσο μου στοιχιζει η ενοικιαση την ημερα

 5. Αγαπητή stephania,

  Παρόλο ότι το αυτοκινούμενο θα έχει (συν)πρωταγωνιστικό ρόλο λες ότι το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να έχει καλή μηχανή και να είναι καθαρό μέσα!
  Όμως, αν είναι ένα καθαρό ξεχαρβαλωμένο παλιούρι με καλή μηχανή σημαίνει εντελώς διαφορετικά πράγματα για τον ιδιοκτήτη του, σε σχέση με ένα καινούριο (δείχνει άλλα πράγματα για την οικονομική του κατάσταση, κλπ). Άλλο είναι ο ήρωάς σας να οδηγάει ένα βανάκι και άλλο ένα οικογενειακό με σοφίτα, κλπ.
  Επίσης, δεν κάνεις καμιά αναφορά για λειτουργικότητα συστημάτων. Δεν σε ενδιαφέρει να δουλεύουν όλα τα υπόλοιπα; Δεν υπάρχουν σκηνές όπου ο πρωταγωνιστής σας χρησιμοποιεί το αυτοκινούμενο (την κουζίνα του το μπάνιο, τουαλέτα, κλπ);

 6. Καλημερα σε ολους τους φιλους των camping lovers.
  Ειμαι στην παραγωγη μιας ταινιας οπου θα πρωταγωνιστησει ο Αθεριδης.
  Επισης πρωταγωνιστης θα ειναι ενα αυτοκινουμενο.
  η τανια θα γυριστει τον σεπτεμβριο και αναρωτιομουν εαν θα ενδιεφερε καποιον να μας το νοικιασει για 15 μερες περιπου και ποσο.
  το μονο που θα ηθελα ειναι να ειναι σε καλη κατασταση η μηχανη και φυσικα να ειναι καθαρο μεσα.
  εαν ενδιαφερει καποιον παρακαλω επικοινωνηστε σε αυτο το mail
  stephaniakp@hotmail.com
  ευχαριστω

 7. Αγαπητέ pavlos

  Για μένα, το πιο σημαντικό, σε αυτό που πάτε να κάνετε, είναι να έχετε τέτοια σχέση μεταξύ σας ώστε να μπορείτε να συνυπάρξετε σε ένα τόσο μικρό χώρο, τόσοι άνθρωποι, για τόσες μέρες.
  Ζητήματα όπως να ροχαλίζει κάποιος σα να πεθαίνει, ή να πας τουαλέτα για να κάνεις κακά σου και να είναι γεμάτη, ή να μην πλυθείς για μέρες και να βρωμάς, μπορούν να δημιουργήσουν αφόρητη κατάσταση για κάποιους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες δυσκολίες και να διαλυθεί η παρέα με τον χειρότερο τρόπο.
  Πιστεύεις ότι πράγματι η παρέα σου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα πιο δύσκολα με χιούμορ; Αν ναι, τότε το αν κοιμίζει πραγματικά 7 άτομα μην σε απασχολεί. Θα βρείτε τρόπο να κοιμηθείτε (ακόμα και στον διάδρομο).

  Σχετικά με το αν σας φτάνουν οι μέρες έχω να πω ότι εξαρτάται από πόσες στάσεις θα κάνετε, τι έχετε σκοπό να δείτε, κλπ. Πάντως αν είναι να πάτε για μπάφους στην Ολλανδία (), μην μπερδέψετε το ταξίδι με οτιδήποτε άλλο. Πηγαίνετε κατευθείαν εκεί να το φχαριστηθείτε και στα υπόλοιπα πάτε άλλη φορά.
  Επίσης, θα χρειαστείτε ένα ΙΧ μαζί σας για όσους περισσεύουν (δεν μπορέιτε να ταξιδεύεται όλοι μαζί στο κάμπερ, δεν επιτρέπεται τόσα άτομα).

  Σε σχέση με πληροφορίες για το ταξίδι σας μπείτε στο forum του icamp και θέστε εκεί τα ερωτήματά σας. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από ταξιδιάρηδες που θα σας βοηθήσουν: http://www.icamp.gr/forum/index.php?showforum=37 (Διόρθωση 30 11 2011: το http://www.icamp.gr έχει πάψει να λειτουργεί)

  Να περάσετε πολύ καλά.

 8. Καλησπέρα, βρήκα αυτή τη σελίδα τυχαία κάνοντας μια έρευνα για ένα ταξίδι που σχεδιάζω να κάνω με άλλα 6 άτομα το φθινόπωρο και πιστεύω οτι ίσως θα μου δίνατε κάποιες συμβούλες, καθώς κανείς απο μας δεν έχειεμπειρία απο τέτοιο ταξίδι το όποιο περιγράφω παρακάτω:

  Η βασική ιδέα είναι να γίνει ενα ταξίδι με αυτοκινούμενο και ξεκινώντας απο Αθήνα να περάσουμε απο Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία-Αυστρία-Γερμανία-Ολλανδία-Βέλγιο-Γαλλία-Ελβετία-Ιταλία και επιστοφή στην Ελλάδα. Έχουμε υπολογίσει οτι θα μας χρειαστούν περίπου 13-14 μέρες για να δούμε και κάποια πραγματα στη διαδρομή χωρίς να τρέχουμε.

  Έχω κοιτάξει τα link για ενοικιάσεις αυτοκινούμενων που υπάρχουν στην αρχή της σελίδας και αυτό που ήθελα κυρίως να μάθω είναι κατα πόσο ισχύει η χωρητικότητα των ατόμων που γράφουν στα site οι εταιρείες ενοικιάσεων. π.χ. ενα αυτοκινούμενο για 7 άτομα χωράει όντως 7 ενήλικες? τουλάχιστον για ύπνο.

  επίσης ήθελα να ρωτήσω αν οι 13 μέρες που υπολογίσαμε μέσω αποστάσεων απο το googlemaps – kai Microsoft Autoroute 2010 εφικτή στην πράξη?

  και τέλος ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο website ή κάποιος άλλος τρόπος για να βρώ σημεία στάθμευσης για αυτοκινούμενα στα διάφορα μερη που θα περάσουμε και επίσης αν έχει κάποιος εμπειρία απο ταξίδι στις ανατολικές κυρίως χώρες να μου πεί σχετικά με το θέμα της ασφάλειας γιατί έχω ακούσει πολλά και δεν ξέρω κατα πόσο ισχύουν.

 9. Τίποτα άλλο παρά ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.
  Να είσαι πάντα καλά & καλοτάξιδος.

 10. Euxaristw para polu gia to athro sou file mou einai para polu kalo gia emas pou theloume gia 1 fora na taxidepsoume me enalaktiko tourismo…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: