Η ζωή με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο (τα υπέρ και τα κατά).

19/05/2009 στο 12:30 | Αναρτήθηκε στις ΔΙΑΦΟΡΑ | 5 Σχόλια
Ετικέτες: ,

Καθώς έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που πρωτομπήκαμε σε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και έχοντας κάνει πάνω από 30.000 χιλιόμετρα, με τουλάχιστον 100 διαφορετικούς προορισμούς, για ένα πράγμα είμαι σίγουρος, η ζωή στο αυτοκινούμενο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα .-

Τα πράγματα μάλιστα έγιναν ακόμα καλύτερα όταν αποκτήσαμε το δικό μας.

 Ο τουρισμός με αυτοκινούμενο έχει ελάχιστη σχέση με το αντίσκηνο αλλά μπορεί να συγκριθεί σε ορισμένα σημεία με το τροχόσπιτο.

Περιορισμένοι χώροι, ενέργεια, υλικά, δραστηριότητες (εντός).

Αν το δει κανείς από την σκοπιά των περιορισμών μπορεί και να πάθει κατάθλιψη.

Ας δούμε ένα τέτοιο σενάριο.

Ξεκινάτε με την καλή σας για τριήμερο στον Βοϊδομάτη (βόλτες στη φύση, πικ-νικ στο ποτάμι και τέτοια). Είναι άνοιξη και έχετε τέλεια διάθεση. Με το που φτάνετε και βρίσκετε το σούπερ μέρος για να αράξετε, αρχίζει ο ουρανός να κλείνει. Εσείς όμως έχετε φόρα και αρχίζετε να στήνετε έξω. Πριν τελειώσετε, πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες και πριν αποφασίσετε ότι πρέπει να μαζέψετε αρχίζει να βρέχει. Βρέχει ασταμάτητα. Εσείς έχετε προλάβει να μπείτε μέσα αλλά όλα τα άλλα είναι έξω. Η καλή σας προσπαθεί να σας παρηγορήσει και προτείνει χαρτιά για να ξεχαστείτε και να περάσει η ώρα. Παίζετε μια φορά χαρτιά, παίζετε δεύτερη, πιάνετε το scramble και το αφήνετε μετά από δύο ώρες αφού έχετε ηττηθεί απανωτά , μαγειρεύετε, τρώτε και λέτε να πάρετε κανένα υπνάκο μπας και κόψει και η βροχή. Όμως η βροχή κάνει πολύ θόρυβο. Πιάνετε την κουβέντα με την καλή σας αλλά επειδή το σχέδιο για εντυπωσιακό τριήμερο δεν ξεκίνησε καλά, η κουβέντα πάει αλλού και τα τσουγκρίζετε.

Κρυώνετε λιγάκι και ανάβετε την θέρμανση. Σε πέντε λεπτά έχει γίνει φούρνος αλλά η ατμόσφαιρα είναι τόσο ξερή που ανοίγετε παράθυρο να μπαίνει φρέσκος αέρας. Η καλή σας όμως κρυώνει και κλείνετε. Μετά ξαναανοίγετε… και ξανακλείνετε.

Είναι αργά το απόγευμα. Είσαστε κουρασμένοι από την παραμονή στον κλειστό χώρο και την απραξία και αποφασίζετε να κοιμηθείτε παρόλο ότι θα είναι η πρώτη φορά της ζωή σας τόσο νωρίς. Όμως ακόμα βρέχει, πολύ. Τα παίρνετε στο κρανίο και με την καλή σας που κάνει ύπνους τρικούβερτους ενώ εσείς έχετε κατεβάσει τρία λίτρα νερό από την ξεραΐλα και παίρνετε να διαβάσετε για δέκατη φορά το βιβλιαράκι σας.

Θρίλερ;

 

Η ζωή στο αυτοκινούμενο μπορεί να είναι έτσι, αλλά και αλλιώς.

Πάτε για τριήμερο στον Βοϊδομάτη και βρέχει. Ετοιμάζετε μια σπέσιαλ μακαρονάδα με άσπρη πιπεράτη σάλτσα μανιτάρια και ανοίγετε ένα καλό κρασί. Πιάνετε το χαρτί και παίζετε στριπτ πόκερ οπότε τα πράγματα οδηγούν στον γνωστό δρόμο. Όταν έρθει η νύχτα είσαστε κουρασμένοι αλλά ευχαριστημένοι και δεν σας ενοχλεί τίποτα. Η βροχή απλώς σας νανουρίζει.

 

Μαγική συνταγή για να περνάμε καλά δεν υπάρχει. Κάθε φορά αυτοσχεδιάζουμε.      

Σε αυτόν λοιπόν τον μικρό χώρο που καλούμαστε να ζήσουμε τις ημέρες και νύχτες των διακοπών μας πρέπει να λειτουργούμε με ¨τρόπο¨.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε λίγο απ΄όλα. Αν κολλήσουμε στο –λίγο- η υπόθεση αυτοκινούμενο είναι τελειωμένη. Αν μείνουμε στο -απ΄ όλα- τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά μας.

Τα υπέρ και κατά του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου

Παρακάτω θα προσπαθήσω να παρουσιάσω συνοπτικά τα υπέρ και κατά του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου έτσι όπως εμείς τα έχουμε βιώσει.

Έχω χρησιμοποιήσει μια μορφή που παραπέμπει στο ¨ναι μεν … αλλά¨ και έχει πλάκα. Δηλαδή, έχω βάλει αριστερά τα υπέρ (που θα μπορούσε να σου πει κάποιος που περνάει καλά με αυτοκινούμενο) και δίπλα τα κατά της αντίστοιχης περίπτωσης (που θα έλεγε κάποιος ενημερωμένος συνήγορος του διαβόλου). 

Η λίστα δεν έχει δημιουργηθεί με σειρά σπουδαιότητας των ζητημάτων αλλά όπως μου ερχόντουσαν.

Υπέρ: Κατά:
Ελευθερία επιλογών σε σχέση με τους προορισμούς, την ημερομηνία αναχώρησης αλλά και επιστροφής.   Αλλάζεις τόπο ή χρόνο, κλπ, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος ή αιτία.
Ευελιξία στις αποφάσεις (αν δεν σου αρέσει το μέρος φεύγεις). Ακόμη και να σου αρέσει πολύ το μέρος, ο περιορισμένος χώρος στις δεξαμενές καθαρών – γκρίζων και μαύρων σε μετακινεί αναγκαστικά.
Αυτονομία στην παραμονή (έχεις όλα όσα χρειάζεσαι μαζί σου).  Καταλήγεις να έχεις περισσότερα από αυτά που χρειάζεσαι.
Ελάχιστο χρόνο συντήρησης οικίας (το τακτοποιείς – καθαρίζεις αμέσως). Θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες από τα μέλη, όπως το να βγάζουν τα παπούτσια τους μέσα και ότι βγαίνει από τη θέση του να ξαναμπαίνει αμέσως. 
Οικονομία στα χρήματα σε σχέση με το τι θα χρειαζόταν να πληρώσεις αν νοίκιαζες δωμάτιο στον ¨παράδεισο¨ που βρίσκεσαι. Πολύ υψηλό κόστος αγοράς και συντήρησης (με οικονομικά κριτήρια φαίνεται να μην συμφέρει η κατοχή αν κάνεις διακοπές λιγότερες από 50 ημέρες/έτος). Τα κακής ποιότητας πετρέλαια και υγραέρια επιδεινώνουν τα πράγματα. Τα μέτριας ή κακής ποιότητας εξαρτήματα προσθέτουν σημαντικά κόστη αλλά και ¨εκτός δρόμου¨ περιόδους. 
Υψηλή ποιότητα διατροφής Πρέπει να αναζητάς τις πρώτες ύλες και να μαγειρεύεις στο όχημα.
Άμεση αναχώρηση για την εκδρομή Πρέπει να είναι σταθμευμένο κοντά στο σπίτι και το όχημα να είναι έτοιμο. Γενικά το πρόβλημα του parking είναι από τα σημαντικότερα.
Η επαφή με τους συνοδοιπόρους (αν πρόκειται για οικογένεια η σχέση που αναπτύσσεται με τα μέλη της είναι σημαντική αφού είναι μαζί συνέχεια).  Δεν υπάρχει privacy και πρέπει να υπάρχει υψηλής ποιότητας επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη. Οι ρήξεις επηρεάζουν και τους υπόλοιπους άμεσα. 
  Περιορισμένη ή και ελάχιστη δυνατότητα μετακινήσεων χωρίς το αυτοκινούμενο (αν πρόκειται για οικογένεια και κουβαλάς ποδήλατα υπάρχει δυνατότητα για μικρές μετακινήσεις με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν βοηθητικές. Αν υπάρχει μηχανή, το πολύ να μετακινηθούν οι γονείς και ένα μικρό παιδί). Σε περιπτώσεις που βρίσκεσαι κοντά σε πόλη μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέσα μαζικής μεταφοράς ή ταξί.  
Χαμηλό κόστος μετακίνησης  Επειδή δεν το υπολογίζεις κάνεις περισσότερα χιλιόμετρα απ΄ ότι θα έπρεπε.
Ιδανικός χώρος για παιδιά (τα παιδιά θεωρούν τις κουκέτες ¨δωματιάκια τους¨ και το απολαμβάνουν ιδιαίτερα.  Περιορισμένοι χώροι (αν κάποιο μέλος είναι 1,90 +, ή 100κιλά +, έχει πρόβλημα. Τόσο τα κρεβάτια, ειδικά η σοφίτα, όσο η τουαλέτα και το μπάνιο θα κάνουν την διαμονή προβληματική τόσο για τους ίδιους όσο και για τους άλλους. Οι χώροι είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε ακόμα και η διέλευση ανάμεσα σε καθίσματα, κλπ, να προορίζονται για άτομα 170cm – 70κιλά, μέσο όρο.
  Περιορισμένη αντοχή στα εξαρτήματα και τα συστήματα γενικότερα (αν υπάρχουν παιδιά χρειάζεται να κατανοήσουν από την πρώτη στιγμή την ευαισθησία και τον χειρισμό συσκευών). Άτομα με αυξημένο βάρος μπορεί να προκαλέσουν ζημιές όπως στη τουαλέτα και τις σκάλες των κρεβατιών.
  Περιορισμένη ηχομόνωση (αν κάποιο μέλος είναι ευαίσθητο στον ύπνο υπάρχει πρόβλημα. Η λύση είναι να βρίσκετε ήσυχα location και οι φασαριατζήδες να είναι έξω). Σε περίπτωση βροχής δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.
  Ειδική οδηγική συμπεριφορά (πάντα δεξιά, χαλαρά και προσοχή στον όγκο). Ταρζανιές με 3,5 τόνους ξέχνατες.
  Αίσθηση κινδύνου (ανασφάλεια). Αν οι προορισμοί είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και είστε μόνοι, είναι πιθανό να αναπτυχθεί ένας φόβος για κλοπή – ληστεία, κλπ, ιδιαίτερα αν έχετε μικρά παιδιά.
  Μέγιστη κινητικότητα σε τουλάχιστον ένα μέλος πάντα. Κάποιες από τις εργασίες που πρέπει να γίνονται κατά την αναχώρηση – παραμονή – επιστροφή, απαιτούν καλή φυσική κατάσταση (μεταφορά και άδειασμα γεμάτης χημικής, αντικατάσταση φιάλης υγραερίου, κλπ).
Advertisement

5 Σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Διαιτα με υγειηνο τροπο και συνειδηση στον τροπο διατροφης.

  2. Γενικά τα αυτοκινούμενα πιστεύω ότι είναι εκτός της ελληνικής πραγματικότητας και νοοτροπίας τουλάχιστον για χρήση μέσα στην Ελλάδα. Ενώ το κλασικό τροχόσπιτο υιοθετήθηκε με άριστοτεχνικό τρόπο απο τον νεοέλληνα ο οποίος τα πατεντάρησε στα δικά του γούστα και του έδωσε μία άλλη διάσταση, το αυτοκινούμενο είναι καθαρά ευρωπαικός τρόπος διακοπών ξένος πρός την ελληνική νοοτροπία για πολλούς και διάφορους λόγους. Το τροχόσπιτο έχει φανατικούς στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο απ ότι στην υπόλοιπη ευρώπη. Ο νεοέλληνας υιοθέτησε αυτό το προιόν και το προσάρμοσε πλήρως στα δικά του δεδομένα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με του ευρωπαίου. Το έχει κάνει εξοχικό, το έχει κάνει μόνιμο σε κάμπινγκ χωρίς να κινείται, το έχει κάνει μόνιμη κατοικία στο οικόπεδό του ή σε κάμπινγκ το έχει κάνει ό,τι θέλει. Είναι χαρακτιριστικό οτι οι μεγάλες ευρωπαικές εταιρείες έχουν αντιπροσώπους στην Ελλάδα παρ ότι η ελληνική αγορά για καινούργια τροχόσπιτα είναι εξαιρετικά περιορισμένη διότι κινείται κυρίως με μεταχειρισμένα. Οι εταιρείες όμως αυτές παρακολουθούν το πώς ο νεοέλληνας χρησιμοποιεί το τροχόσπιτο και αυτό επηρεάζει και το σχδιασμό τους. Μην σας φαίνεται περίεργο. Είναι πολύ μπροστά ο νεοέλληνας με το τροχόσπιτο, πολύ μπροστά απο τους ευρωπαίους. Μόνο στους αμερικάνους υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία με την νοοτροπία του νεοέλληνα στο τροχόσπιτο. Αλλά οι αμερικάνοι γενικά είναι πολύ πιό μπροστά στα θέματα του κάμπινγκ απο τους ευρωπαίους. Αλλά ακόμα και αυτοί σε ορισμένα πράγματα δεν φτάνουν τον νεοέλληνα με τις πατέντες του. Είναι μοναδικός στα θέματα τροχόσπιτου. Η περιγραφή που έκανε ο φίλος για το αυτοκινούμενο είναι πραγματικά φανταστική. Ο πολύ τακτοποιημένος πίνακας παρατηρήσεων που παρέθεσε καταδεικνύει ότι το αυτοκινούμενο είναι πολύ ακριβό στην χρήση για αυτά που προσφέρει για την ελληνική πραγματικότητα. Αυτό δεν ισχύει για τους ευρωπαίους οι οποίοι εκτός το ότι έχουν την κατάλληλη υποδομή σαν οργανωμένα κράτη για τα αυτοκινούμενα, έχουν και άλλο τρόπο αντίληψης διακοπών και άλλο βαλάντιο φυσικά.

  3. Αγαπητέ Θεοδόσιε,

    Αυτό που πρέπει να κάνεις δεν περιμένεις να στο πω εγώ. Το ξέρεις.
    Το ζεις -βιώνεις- καθημερινά με πολλούς τρόπους και κάποτε το εισπράττεις-ετε (και) μέσα από τα μάτια των άλλων.
    Καθαρίστε λοιπόν πρώτα με αυτό, που θα σώσει το σώμα και το σπουδαιότερο, την ψυχή σας, και μετά θα φχαριστειθείτε τόσα πράγματα που το αυτοκινούμενο θα είναι το τελευταίο.

    Να είστε όλοι καλά.

  4. Όλα καλά ρε φιλαράκι. Θέλω να ξεκινήσω την camper ζωή. Αλλά θα πρέπει να με σταματήσει το γεγονός ότι όλη η οικογένεια είμαστε υπέρβαροι? 4 άτομα σχεδόν 500κιλά. Μπορείς να μου πεις σε αυτή τη περίπτωση τι θα κάνω? ΣΕ ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  5. to 2009 agorasa aytokinoumeno toy1995 kapos palio.To2010 agorasa kenourio toso poly mou arese.exo apodrasi 65 hmeres to 2010.nauplio/ermionh/agrinio/amoudia uesprotias/sibota/uesaloniki/asprobalta/n.kabala/katerini n.poroi kala nera bolos/skopelos/skiauos/alonisos/auhna ta xrhmata pou jodeca einai gia dio atoma 1200e.Setosa meri me liga xrimata.konta sti fusi


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: