Εγκατάσταση multimedia στο αυτοκινούμενο μέρος 1ο

20/01/2010 στο 20:11 | Αναρτήθηκε στις ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ | 2 Σχόλια
Ετικέτες: , , ,

Το κέντρο του συστήματος

 

Πριν από λίγες μέρες τελείωσα το μεγαλύτερο (και δυσκολότερο) μέρος της εγκατάστασης ενός συστήματος που λειτουργεί βασικά ως  multimedia, αλλά στην πράξη είναι ένα netbook με τέτοιο περιφερειακό εξοπλισμό ώστε να καλύπτει πλήρως και όλες τις άλλες ανάγκες μας που σχετίζονται με υπολογιστή.

 

Το σύστημα που θα σας παρουσιάσω είναι:

 • Ένας πληρέστατος υπολογιστής με winXP.
 • MP3 player
 • DVD player (DVX, κλπ)
 • Τηλεόραση με ψηφιακούς αποκωδικοποιητές (DVB-T, κλπ) και τηλεχειριστήριο
 • Ραδιόφωνο
 • Monitor για κάμερα οπισθοπορείας.
 • GPS

 

 

 

 

 

 

 

 

  και μπορείτε να το δείτε να παίζει ΕΔΩ

 Στην επόμενη φάση (επεκτάσιμο), θα πάρει επάνω του GPS με real time απεικόνιση σε Google map + Earth (μέσω ασύρματου internet) και στην επόμενη φάση (αλλά δυσκολότερη στην υλοποίηση), real time point transmitting για να φαινόμαστε (όποτε εμείς θέλουμε) στο Google Earth από όποιον θέλει να μάθει που είμαστε (και αν θέλει να έρθει να μας βρει).

Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις club κλπ, ως εξής:

 

Ας υποθέσουμε ότι τελικά αποφασίζεις να ξεμυτίσεις το Σαββατοκύριακο αλλά δεν ξέρεις που να πας και η σύντροφός σου δε βοηθάει καθόλου …όπου θέλεις εσύ πασά μου. Ανοίγεις το κομπιούτερ σου και μπαίνεις στο ειδικό πρόγραμμα της λέσχης (που σου έχουν δώσει δωρεάν με την εγγραφή). Ρίχνεις μια ματιά στη λίστα με τους καμπεράδες που είναι ¨έξω¨ και βρίσκεις το φιλαράκι σου τον Νίκο που έχεις χρόνια και ζαμάνια να δεις. Κάνεις διπλό κλικ στο positioning και ανοίγει το Google Earth που κάνει ζουμ και τον αποκαλύπτει στις Πρέσπες. Πατάς αμέσως στο διπλανό εικονίδιο (weather forecast) και παίρνεις πρόβλεψη τριημέρου που λέει καιρός super. Στη δεξιά μπάρα, μεταξύ άλλων, έχει επιλογές ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΗ, ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΩΡΑ, τα συμπληρώνεις και τα δύο και το σύστημα υπολογίζει τι ώρα θα φτάσεις από τη διαδρομή που σου προτείνει. Πατάς ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΝΙΚΟ και το σύστημα του στέλνει SMS και e-mail (για να μην τον ενοχλήσεις με τηλέφωνο) και το βράδι σας βρίσκει γύρω από τη φωτιά να τρώτε ντόπια φασόλια και λουκάνικα από τα Άνω Πορόια, πίνοντας ρακί (τη ρακί δε τη βάζει το σύστημα).

 

Η τελευταία φάση (με την εκπομπή θέσης), είναι εφαρμοσμένη, αλλά θέλει δουλειά η μετατροπή για να δουλέψει όπως περιγράφω (βασικά χρόνο θέλει να ασχοληθεί κανείς).         

 

Γενικά

Το σύστημα τροφοδοτείται με 12V και έχω πάρει γραμμή από τη μπαταρία του σπιτιού για ευνόητους λόγους. Κάποιοι διακόπτες που μεσολαβούν, το χωρίζουν έτσι ώστε να μην είναι συνέχεια στη κατανάλωση συσκευές που δεν χρειάζονται.

Το netbook είναι εγκατεστημένο με μια πολύ απλή βάση στη μέση του ταμπλό του αυτοκινούμενου, πάνω από τα din και συγκρατείται με βέλκρο για να βγαίνει εύκολα. Τα μόνα καλώδια που κουμπώνουν πάνω του είναι ένα USB και η τροφοδοσία του.  

 

Το multimedia λοιπόν αποτελείται από:

 • Ένα ισχυρό netbook-tablet pc με win XP, 2Gb ram και HD 60GB με περιστρεφόμενη οθόνη touch screen των 9inc
 • Ένα εξωτερικό HD 250GB
 • TV + Radio USB card με composite input για την κάμερα οπισθοπορείας και τηλεχειριστήριο  
 • Audio USB card
 • DVD driver (extrnl – USB)
 • USB hub 7 port
 • Ασύρματα ακουστικά
 • Card reader
 • bluetooth GPS receiver 

 

Για οθόνη χρησιμοποιούμε του netbook*, ενώ ο ήχος πάει μέσο της κάρτας audio στο ηχοσύστημα (radio –CD player) του αυτοκινήτου και από κει σε 4 ηχεία (2 καμπίνα οδήγησης και 2 σπίτι).

 *Έχει αναμονή VGA για σύνδεση εξωτερικής οθόνης.

 Θα ξεκινήσω με την περιγραφή των βασικών απαιτήσεων που είχαμε.

Θέλαμε λοιπόν, να έχουμε όλες τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ένας σύγχρονος υπολογιστής, να είναι πλήρως επεκτάσιμος σε περιφερειακά (μέσο USB), να έχει  το πολύ 10inch οθόνη για να χωρέσει εκεί που σκεφτόμουν χωρίς να μου δημιουργεί πρόβλημα στην ορατότητα, να είναι touch screen (tablet pc) για να μπορούμε να το χειριστούμε (ο συνοδηγός για ασφάλεια) από την οθόνη του, η οποία ήταν απαραίτητο να είναι και περιστρεφόμενη, η τάση λειτουργίας του να είναι 12V, για να μη κάνω μετατροπές και χάνω ενέργεια και να έχει επάνω του κάρτα δικτύου.    

Όταν ξεκίνησα πριν από δύο χρόνια να κάνω την έρευνα γι΄ αυτή τη συσκευή έστειλα τις προδιαγραφές σε όλες τις επιχειρήσεις που στήνουν ή εμπορεύονται laptop (καμιά εικοσαριά τότε). ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΜΙΑ.

 

Πριν από δύο μήνες εμφανίστηκε στο Πλαίσιο το μηχανάκι αυτό και το παρήγγειλα αμέσως.

 

 

 

 

 

 

Επειδή τα vista τα σιχάθηκα από την πρώτη στιγμή, χάρηκα πολύ όταν έμαθα ότι μπορούσαν να μου το δώσουν με win7*. Τους ζήτησα να μου βάλουν και 1Gb Ram ακόμη και έδεσε.

Πρόκειται για το touchnote turbo-x το οποίο σήμερα δεν διατίθεται πια (;) αλλά κυκλοφορεί ως: NETBOOK QUEST CLASSMATE TOUCH,  Δείτε ακόμη ζωντανό εδώ.

*Αργότερα μετάνιωσα για την επιλογή αυτή γιατί το λειτουργικό είναι καινούριο και δεν υπάρχουν drivers για όλες τις συσκευές. Έτσι, μια παλιά κάρτα ήχου που είχα δεν υποστηριζότανε και αναγκάστηκα να αγοράσω καινούρια. Και την καινούρια όμως δεν την υποστήριζαν καλά και επειδή είχε και κάτι άλλα προβλήματα εξ΄ αιτίας των win7, τα πέταξα από πάνω και το έστησα από την αρχή με XP. Έτσι δουλεύουν όλα τέλεια.

Θα ήταν καλύτερα να το έστηνα με XP από την αρχή (σας το συμβουλεύω).

 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

2 Σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Αγαπητέ magbas

  Μπράβο σας που προσπαθείτε να βελτιώσετε και να βελτιωθείτε και ακόμα περισσότερο που επιτρέπετε στον εαυτό σας ¨τρέλες¨ (είναι ότι μας έμεινε).
  Παρ΄ όλο ότι δεν μπορώ να σου απαγορέψω να το κάνεις, θα προτιμούσαμε να μην αναρτήσεις κείμενο ή φωτογραφίες μας αλλού, αλλά στην αναφορά σου να βάλεις link με το blog μας όπου ο επισκέπτης θα διαβάσει όλο το άρθρο.

  Ευχαριστώ

 2. H παρουσίαση του πρώτου μέρους εγκατάσταση muldimedia στο αυτοκινούμενο, είναι ένα θέμα σύγχρονο και επίκαιρο Εκείνο πού με άγγιξε στο θέμα αυτό είναι η χρήση του διαδικτύου και γενικότερα ο «μοντέρνος τρόπος» επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων πού έχουν «την ίδια» τρέλα, το αυτοκινούμενο.
  Έχω παρευρεθεί σε συναντήσεις με άλλους ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων με σκοπό την δημιουργία ενός club σύγχρονου και αποτελεσματικού, μέσω του διαδικτύου(ιντερνέτ). Ακούστηκαν πολλές απόψεις, εκφράστηκαν εμπειρίες και κυρίως τρόποι για την εξ αποστάσεως ενημέρωση και επικοινωνία. Και να πού ό τρόπος άρχισε να προβάλει και να παρουσιάζετε από κάποιον κάτοχο αυτοκινούμενου και όχι από κάποιον πού θα ήθελε να το εκμεταλλευτεί αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη.
  Βέβαια το όλο σύστημα φαντάζει για κάποιους ένα αξεσουάρ πολύ εξεζητημένο. Κάτι το περιττό. Κατά την άποψη μου είναι το πρώτο πράγμα πού απαιτείται για την επιτυχία και την συνέχεια ενός σύγχρονου μοντέρνου και αποτελεσματικού club, του Greek internet Motorhome Club, όπως το ονομάζω κατά καιρούς στα γραφόμενά μου.
  Περιμένω με αγωνία το 2 μέρος πού θα είναι εξίσου ενδιαφέρον και θα ήθελα την άδειά σου για να το μεταφέρω σαν είδηση σε furum πού συμμετέχω και κάνω θέματα(topic).


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: