Υπερελαφριά σκάλα για campervan / Ultralight ladder for campervan

25/04/2024 στο 16:22 | Αναρτήθηκε στις DIY campervan, From life to VANlife, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ | Σχολιάστε
Ετικέτες: , , ,

Από την στιγμή που άρχισα να εργάζομαι στην ¨φωλιά¨ οι απαιτήσεις μου για ενέργεια εκτοξεύθηκαν στον Θεό. Έτσι, χρειάζομαι κάθε Amper που μπορούν να παράγουν τα φωτοβολταϊκά μου. Προκειμένου να έχω την μέγιστη απόδοσή τους όμως, πρέπει να τα κρατάω λαμπίκο. Αυτό σημαίνει σκάλα για να ανεβοκατεβαίνω στην οροφή, αλλά επειδή δεν έχω ούτε αποθηκευτικό χώρο, ούτε θέλω να το φορτώσω άλλο, η σκάλα θα πρέπει να είναι: γερή, ελαφριά, μικρή και φτηνή.

Ανεμόσκαλα δηλαδή.

Τέτοια σκάλα στην ελληνική αγορά δεν βρήκα και επειδή την χρειαζόμουν άμεσα,  αποφάσισα να την φτιάξω.    

Μελετώντας τα σημεία αγκύρωσης διαπίστωσα ότι θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να τεντώνει και αμέσως ήρθε στο μυαλό μου ο μηχανισμός (καστάνια), που έχουν οι ¨ιμάντες φορτίου¨.

Από κει και πέρα ήρθαν όλα εύκολα στην κατασκευή και εκτός από το ότι στην αρχή σκέφτηκα η σκάλα να πιάσει με τους γάντζους επάνω στην πόρτα (άνω και κάτω χείλος), που ευτυχώς δεν το έκανα γιατί θα γινόταν μεγάλη μαλακία, πήγαν όλα καλά.

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω για υλικά και δοκίμασα για τα σκαλιά της κάτι σκουπόξυλα ξύλινα, πλαστικά και αλουμινίου που είχα, αλλά είχα και κάτι σωλήνες που είχαν περισσέψει από μια άλλη κατασκευή και τελικά προτίμησα αυτούς.

Αγόρασα ένα ζευγάρι φτηνούς ιμάντες με καστάνιες, γύρω στα 12Ε, με σκοπό να κάνω δοκιμαστικά την πρώτη κατασκευή, αλλά διαπίστωσα, εκ των υστέρων, ότι αν ήταν ακριβότεροι – πιο χοντροί, δεν θα μπορούσα να τους ράψω με την μηχανή που έχω, οπότε μου βγήκε σε καλό. Το μειονέκτημα των φτηνών – λεπτών ιμάντων, είναι ότι είναι ελαστικοί που σημαίνει ότι όσο και να τεντώσουν, στο πάτημα θα κάνουν πάντα κοιλιά. Για το δικό μου βάρος είναι ένα θέμα και όπως θα δείτε στο βίντεο με ¨δυσκολεύει¨ κάπως. Είναι όμως ελάχιστο μειονέκτημα μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα οφέλη. Άλλωστε, είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα, αν δω με τον καιρό ότι είναι απαραίτητο (αν ξεχειλώσουν). Απλά θα πάω σε κάποιον που ράβει παπούτσια και τέλος η ιστορία.    

Τους σωλήνες, για να μην μου λερώνει τα χέρια το φυσικό αλουμίνιο, τους πέρασα θερμοσυστελλόμενο μαύρο.

Τις θηλιές για τους σωλήνες – σκαλοπάτια, τις έφτιαξα από ιμάντα που αγόρασα με το μέτρο, (5μέτρα 3Ε ) και τις ασφάλισα με βίδες που έχουν μεγάλο κεφάλι.

Οι τάπες που βλέπετε είναι αγορασμένες από τα κινέζικα 1,5Ε /100

Από την επάνω πλευρά έβαλα δύο βίδες γαλβανιζέ, με ¨μάτι¨ στην σχάρα που έχω για τα φωτοβολταϊκά, όπου η σκάλα πιάνει με τους γάντζους που είχαν επάνω τους οι ιμάντες από την ¨μάνα¨ τους.

Από κάτω, πιάνει στον προφυλακτήρα όπου έβαλα μεντεσέδες βαρέως τύπου και έκανα τρύπα στο ένα φύλο για να πιάνουν μέσα οι γάντζοι. Για να μην υπάρχει περίπτωση να μου ανοίξουν από το πλάι και φύγει ο άξονάς τους, ποντάρισα τις άκρες με την ηλεκτροκόλληση.

Έτσι, το επάνω φύλο κατεβαίνει όταν δεν χρησιμοποιώ την σκάλα για να μην εμποδίζει την πόρτα να ανοίξει – κλείσει. Αν σκέφτεστε ότι είμαι βλαμμένο που δεν έκανα μια απλή, μόνιμη και σταθερή αναμονή που θα έβγαινε κάθετα στον προφυλακτήρα, οπότε θα γλύτωνα πολύ κόπο, ίσως έχετε δίκιο! Δεν θα είχε την χάρη όμως αυτής της ¨πονηριάς¨.   

Οι μεντεσέδες πιάνουν επάνω στον προφυλακτήρα με μακριά πιρτσίνια βαρέως τύπου που φτάνουν μέχρι τον μεταλλικό δοκό που βρίσκεται από πίσω.

Ο σάκος της σκάλας είναι μετατροπή από φάκελο κουστουμιού που τον έκοψα στην μέση και έβαλα βέλκρο για το κλείσιμο.

Συνολικό κόστος, μαζί με τους σωλήνες – σκαλοπάτια, περίπου 40Ε (2024/04).

Στο βιντεάκι εδώ το αποτέλεσμα: You tube:

Πως σας φαίνεται;

Πιστεύετε ότι θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να γίνει καλύτερη;

Πείτε μου την γνώμη και τις ιδέες σας από κάτω στα σχόλια.

Αν βρήκατε χρήσιμη αυτήν την ανάρτηση μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή και like στο κανάλι μου στο youtube. Επίσης, θα ήταν πολύ βοηθητικό να κάνατε κάποιο σχόλιο από κάτω ¨πιέζοντας¨ τον αλγόριθμο να εμφανίζει το βίντεο σε όσους αναζητούν σχετικές πληροφορίες. Το ίδιο βοηθητικό θα ήταν αν κάνατε αναμετάδοση στο δικό σας κανάλι ή αν κάνετε κοινοποίηση σε φίλους – γνωστούς κλπ.

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.