Σκληρή δοκιμή σε φθηνό ρυθμιστή MPPT / Cheap MPPT charger crash test

03/03/2024 στο 23:15 | Αναρτήθηκε στις ΔΙΑΦΟΡΑ | 2 Σχόλια
Ετικέτες: , , ,

Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να σας μοιραστώ κάτι που συνέβη την προ-προηγούμενη εβδομάδα που με θύμωσε, αλλά και με γέμισε χαρά, τόσο για την εκτίμηση που έλαβα όσο και για το ότι έβγαλα κάποια χρήματα χωρίς καν να τα επιδιώξω!

Επειδή δεν έχω την άδειά του θα αναφέρομαι στον Γερμανό φίλο μου με το όνομα Φριτς. Ο Φριτς λοιπόν με το Mercedes του 80, είναι γύρω στα 55 – 60, ταξιδεύουν με την σύντροφό του τα τελευταία 6 χρόνια και βρέθηκαν στην Ελλάδα.  Πριν λίγο καιρό, καθώς ήταν αραχτοί στους πρόποδες του Ολύμπου μέρα μεσημέρι, παρατήρησε ότι η μπαταρία του δεν φόρτιζε. To Victron monitor επιβεβαίωνε το πρόβλημα και σε ελάχιστο χρόνο η μπαταρία του σπιτιού έφτασε τα 12,20 παίρνοντας για τα καλά την κατηφόρα.

Την επόμενη πήγαν Αθήνα και κάποιοι ¨ειδικοί¨ ασχολήθηκαν αρκετή ώρα, πετώντας από πάνω ότι Victron είχε εκτός από το monitor! Τα βρήκαν όλα χαλασμένα και τα αντικατέστησαν με έναν φθηνό inverter και έναν αξιοθρήνητο ¨MPPT¨ ρυθμιστή, που στις επόμενες τρεις μέρες μια δούλευε και μια δεν δούλευε και στο τέλος τα έφτυσε!

Ο Φριτς τα πήρε στο κρανίο και για τον κουβά λεφτά που τους είχε δώσει, αλλά επειδή είναι πολύ ευγενικός δεν πήγε πίσω να τους το κάνει ¨θερινό¨ και αναζήτησε αλλού συνεργάτη να δώσει λύση. Μετά από δύο μέρες και έχοντας πάει και σε άλλους ειδικούς και μη ειδικούς που δεν μπόρεσαν να βγάλουν άκρη, έφτασε Θεσσαλονίκη και ένας γνωστός μου του είπε να έρθει να το δω. Όταν με πήρε τηλέφωνο έτυχε να είμαι στο εργαστήριο, ΟΧΙ ΔΕΝ ΞΗΜΕΡΟΒΡΑΔΙΑΖΟΜΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΙΑ, λίγες ώρες το πρωί, λίγες το μεσημέρι και καμιά φορά απόγευμα και Σαββατοκύριακα ΜΟΝΟ, και ήρθε. Έφερε καφέδες, τσάγια, τυρόπιτες, μετά ένα κοτόπουλο ψητό, σουβλάκια, μπύρες… Επί μία ώρα διάβαζα τις οδηγίες του monitor (τα αγγλικά μου είναι επιπέδου ¨me Tarzan you Jane¨) και στο τέλος χώθηκα στην ¨αποθήκη¨ του (περιοχή κάτω από το κρεβάτι), όπου ψαχουλεύοντας στα καλώδια έγινε σπινθηρισμός και διαπίστωσα εσωτερικό κόψιμο (ναι ρε φίλε, πιο κωλόφαρδος πεθαίνεις, δεν πρόλαβα να βάλω καν το πολύμετρο!).

Του ξαναέστησα τα Victron, το καρατσεκάρισα και τους ευχήθηκα να πάνε στο καλό.

Ο Φριτς σαστισμένος με ρώτησε ποια είναι η αμοιβή μου. Αρνήθηκα, μας άκουσε όλη η γειτονιά (με τους Γερμανούς δεν είναι να τα βάζεις ε;) και στο τέλος μου έδωσε με το ζόρι τρία πενηντάρικα. Φεύγοντας με αγκάλιασε σφιχτά και κάτι μου είπε στα γερμανικά κοιτάζοντας με βαθειά στα μάτια. Ελπίζω να μην ήταν κάτι στο στιλ ¨θα έρθω γυμνός το βράδυ, να με περιμένεις¨.

Στο βίντεο αυτό βάζω στο τραπέζι του πόνου τον ρυθμιστή που του εγκατέστησαν.

Ρε μλκες τι πουλάτε;

Πρόκειται για έναν φθηνό MPPT ρυθμιστή φωτοβολταϊκών που πήρα από AlieExpress και τον ζορίζω σταδιακά μέχρι που τα παίζει LIVE.

Δείτε τον από μέσα και τι άλλο κατασκευαστικό πρόβλημα έχει.

Δείτε όμως και ότι παρόλο το λάθος που έκανα στην σύνδεση άντεξε και δεν τον πήρα αμέσως στο χέρι.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε αμέσως εγγραφείτε στο κανάλι εδώ για τα video και στο blog: http://www.camperlovers.gr για τις υπόλοιπες αναρτήσεις.

Ερωτήσεις και σχόλια στην διεύθυνση: camperlovers@gmail.com, ή κάτω από τις αναρτήσεις.

Ευχαριστώ

I put in the lab a cheap MPPT PV controller that I got from AlieExpress. I gradually strain it until it stops working LIVE. See it open and what other manufacturing problem it has. See how despite the mistake I made in the connection it held up and I didn’t take him in hand. See its limits and how it manages not to catch fire.

If you want to be updated immediately subscribe to this blog for posts and for videos on my YouTube channel https://www.youtube.com/channel/UC0spxK_IM4fIzj0Riec2-NA

Questions and comments to: camperlovers@gmail.com, or under the posts.

Thanks

2 Σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Ναι, Ότι είχαν βγάλει οι άλλοι ως ¨προβληματικό¨ το ξαναέβαλα στην θέση του αντικαθιστώντας τα αναξιόπιστα που του είχαν βάλει ως ¨its all good now you dont have problem anymore¨. Ευτυχώς που τα είχε κρατήσει.

  2. Οταν λες οτι ξαναεστησες τα VICTRON τι εννοεις;
    Αλλαξες και τον ¨MPPT¨ ρυθμιστή;
    ευχαριστω,
    ΧΧ


Σχολιάστε

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.