Αντικατάσταση μπαταρίας

27/03/2012 στο 14:37 | Αναρτήθηκε στις ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ | Σχολιάστε
Ετικέτες: , , ,

Αρχές Δεκέμβρη που μας πέρασε βρεθήκαμε στις Πρέσπες. Πρόκειται για μια από τις αγαπημένες μας περιοχές και ειδικά τον χειμώνα την τιμάμε. Μετά από τις βόλτες μας και αφού έχουμε πιει και τα ζεστά μας, λέμε ιστορίες από την παιδική μας ηλικία και η μικρή μας ακούει με ενδιαφέρον. Είναι μια όμορφη ξάστερη βραδιά και ο ύπνος έρχεται γρήγορα καθώς χαζεύω το χωριό απέναντι.  Το εγερτήριο όμως δεν είναι ανάλογο. Η ώρα είναι 05:00. Ένας συναγερμός χτυπάει μέσα στο αυτοκινούμενο και τα έχω χαμένα. Φωτιά δεν πήραμε. Δεν ξέρω από πού έρχεται αλλά η ένδειξη βλάβης στη θέρμανση αναβοσβήνει. Μέχρι να αρχίσω να λειτουργώ πρέπει να είχα μια φάτσα σαν να είδα τον Che να καπνίζει Lucky Strike. Η θερμοκρασία έξω 2 βαθμοί και μέσα 14. Με ζώνουν φίδια. Για ακόμα τρεις περίπου ώρες, μέχρι να ανατείλει ο ήλιος,  θα συνεχίσει να πέφτει η θερμοκρασία οπότε κάτι πρέπει να κάνω.

Γι΄αυτό μ΄αρέσει η ζωή με αυτοκινούμενο. ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Βάζω μπρος τη μηχανή και ανάβω το καλοριφέρ της. Ο ¨συναγερμός¨ σταματάει. Τα κορίτσια ντύνονται καλύτερα και συνεχίζουν τον ύπνο τους. Εγώ δεν μπορώ. Σκέφτομαι ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι το πετρέλαιο που προκάλεσε κάποια βλάβη στη webasto και διαβάζω το manual για να σιγουρευτώ. Δεν είναι. Διαπιστώνω ότι ο κωδικός βλάβης αντιστοιχεί σε χαμηλή τάση μπαταρίας και τότε καθαρίζουν όλα. Ο συναγερμός ήταν από το κύκλωμα προστασίας υπερεκφόρτισης της μπαταρίας.

Τι έχει συμβεί;

Ο πίνακας μου δείχνει τώρα τάση φόρτισης, αφού η μηχανή είναι αναμμένη και το δυναμό της στέλνει τάση. Σκέφτομαι ότι αν πράγματι είναι πρόβλημα τάσης, τώρα θα πρέπει να έχει λυθεί, οπότε ανάβω πάλι τη webasto. Πράγματι η θέρμανση δουλεύει κανονικά. Σβήνω τη μηχανή και η θέρμανση μου βγάζει πάλι πρόβλημα. Τότε, κοίταξα στον πίνακα τις τάσεις. Ενώ του αυτοκινήτου ήταν εντάξει, η μπαταρία του σπιτιού ήταν ¨γονατισμένη¨ (11,50V –σχεδόν 20%-). Ακόμα, όμως και με αυτή τη ποσότητα θα έπρεπε να μην υπάρχει πρόβλημα (20% στα 100Ah είναι αρκετή ενέργεια).  Έκλεισα την θέρμανση και την άναψα πάλι. Ενώ η τάση ήταν στα 11,50, έγινε μια βύθιση που την έφτασε στα 10,10! και ο συναγερμός άρχισε να χτυπάει πάλι. Έτσι, αποδείχθηκε ότι η μπαταρία μας είχε τελειώσει τη ζωή της με τον πιο ένδοξο τρόπο (σε ένα ωραίο μέρος με καλή παρέα). Θέμα φόρτισης δεν υπήρχε δεδομένου ότι η μπαταρία ήταν σε υψηλό ενεργειακό δυναμικό τις τελευταίες 15 μέρες. Οπότε…

Γνωρίζω ότι αυτού του τύπου οι μπαταρίες, σε αφήνουν απότομα αλλά δεν περίμενα ότι θα γίνει ΤΟΣΟ απότομα. Συνειδητοποίησα τότε ότι ο Α.Ε.ΡΥ.ΦΟ.ΔΥ.ΜΠΑ.ΔΙ.Τ  προστάτευσε την μπαταρία της μηχανής. Αν τις είχα παράλληλα, όπως με είχαν συμβουλέψει οι ¨ειδικοί¨, δεν θα μπορούσα ούτε να βάλω μπρος, γιατί όταν η μπαταρία του σπιτιού ¨έπεσε¨, θα ξεφόρτιζε και τη μπαταρία της μηχανής αφού θα γινόταν φορτίο της.

Αισθάνθηκα πολύ καλά που η πατέντα δούλεψε και πήρα τα πάνω μου.

Είχα τρεις λύσεις τώρα: α) να σηκωθούμε να φύγουμε β) να αποσυνδέσω την μπαταρία που τάφτυσε και να τροφοδοτήσω το ¨σπίτι¨ από την μπαταρία της μηχανής γ) να κρατήσω τη μηχανή αναμμένη   Η πρώτη αποκλείστηκε αμέσως, η δεύτερη δεν μου άρεσε γιατί αγουροξυπνημένος όπως ήμουν με έβλεπα να κάνω μεγάλη ζημιά. Άφησα λοιπόν το αμάξι αναμμένο για δέκα λεπτά με την θέρμανση στο φουλ και κλειστή οροφή, μετά το έσβησα και όταν ξυπνήσαμε είχε βγάλει ήλιο οπότε άρχισαν να δίνουν ενέργεια τα φωτοβολταϊκά που έφτανε για όλα.   Όταν επιστρέψαμε άρχισε η έρευνα για μπαταρία. Ήξερα καλά τι ήθελα, ετοιμαζόμουν για ένα κόστος γύρω στα 300 – 350Ε, αλλά δεν ήξερα που να την βρω.   Χαρακτηριστικά μπαταρίας

Voltage: 12V / GEL type
Nominal Capacity (10HR) 80 – 100AH
Length έως 340mm
Width έως 180mm
Container Height (with Terminal) έως 250mm
Weight έως 40kg
Standard Terminal Threaded Insert 8mm STUD (βίδα)

Όπως βλέπετε εκτός από φρέσκια και τι τύπος είναι, θα έπρεπε να έχει και συγκεκριμένες διαστάσεις, για να μην βγάζω επιπλέον δουλειά μετακινώντας εγκατεστημένες συσκευές δεξιά – αριστερά στο ντουλάπι. Επίσης, με ενδιέφερε πολύ το βάρος και ο τρόπος σύνδεσης.   Ξεκίνησα από τους ειδικούς (δε βάζω μυαλό με τίποτα). Άνοιξα τους καταλόγους της Movera και Frankana και εντόπισα κάποιες αλλά, ή είχαν καταργηθεί ή δεν υπήρχαν στην αποθήκη, ή θα έκαναν 15-20 μέρες να έρθουν, ή έρχονταν με καπέλο 100Ε+ μεταφορικά, ή δεν είχαν στοιχεία παραγωγής! Ναι, η Movera ισχυριζόταν ότι οι μπαταρίες της δεν είχαν στοιχεία παραγωγής επάνω τους, αλλά μας υπόσχονταν ότι ήταν πρόσφατης παραγωγής!!!!!! Δεν ξέρω τι στάση κράτησε ο Ασημακόπουλος απέναντί τους (σε μένα ήταν ευγενικός), αλλά άμα τους άρχισε τα ¨Γαλλικά¨ πολύ καλά θα τους έκανε γιατί έτσι έχασε έναν έτοιμο πελάτη.   Στην εποχή μας, σειρά παραγωγής (serial number) έχουν ακόμα και οι αναπτήρες! Πόσο μάλλον μια μπαταρία που κοστίζει τόσα και καλύπτεται από εγγύηση.

Έψαχνα λοιπόν μια επώνυμη, φρέσκια και σε καλή τιμή, όχι τιμή ξεπουλήματος, γιατί όταν δεν αφήνουμε περιθώριο κέρδους κάνουμε μεγάλη ζημιά στην αγορά (θα το εξηγήσω άλλη φορά), αλλά φυσιολογικό κέρδος που δεν με κάνει να αισθάνομαι ότι με βρήκαν στην ανάγκη και με ¨πετσόκοψαν¨.

Οι περισσότεροι από όσους μίλησα αποδείχθηκαν ανεπαρκείς (είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη κατάσταση;). Υπήρξε μάλιστα, έμπορος μπαταριών που μου πρότεινε  μεταχειρισμένη σε καλή κατάσταση (την έχω λίγο καιρό στην βιτρίνα και συνδέω καμιά φορά τη φραπεδιέρα, είναι εντάξει) !!!

Μέχρι που έφτασα στην KIROS, αντιπρόσωπο τις EXIDE που έχουν καλό όνομα στην αγορά. Μέσα Δεκέμβρη 2011 αγόρασα την ES950 με 275Ε . Η τιμή αυτή είναι αντίστοιχη με τα χρήματα που πουλιέται η μπαταρία σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι ήταν πολύ ευγενικοί, μου την παρέδωσαν την επόμενη μέρα και μου έδωσαν σοβαρές πληροφορίες για τις μπαταρίες αποδεικνύοντας την γνώση τους.

             

Δεν έχει τους πόλους που ήθελα και χρειάστηκε να κάνω μια μικρή πατέντα αλλά μπήκε ακριβώς στον χώρο που υπήρχε και γλύτωσα πολύ δουλειά. Μέχρι σήμερα (τρεις μήνες μετά), δουλεύει μια χαρά.

Advertisement

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: