Πλύσιμο πιάτων (μεγάλη ποσότητα)

11/01/2010 στο 20:34 | Αναρτήθηκε στις ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ | Σχολιάστε
Ετικέτες: ,

Έχω διαπιστώσει ότι ένας από τους λόγους που πολλοί χρησιμοποιούν πλαστικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης για το φαγητό τους, είναι ότι δεν θέλουν να ξοδέψουν το νερό (και τον χρόνο τους) για το πλύσιμό τους.

Και εμάς μας προβλημάτισε στην αρχή το ζήτημα (δεδομένου ότι τρώμε συστηματικά στη Σελήνη), αλλά είχαμε αποκλείσει τη χρήση τους  (υγεία, αισθητική, οικονομία). Έμενε λοιπόν να βρούμε άλλο τρόπο για να λύσουμε το πρόβλημα που είναι υπαρκτό (κυρίως), όταν είμαστε εγκατεστημένοι μακριά από νερό και πρέπει να γίνει οικονομία.

Κάναμε λοιπόν πολλές δοκιμές και καταλήξαμε στον παρακάτω τρόπο που μας έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα. Υπολογίσαμε ότι έτσι, ξοδεύουμε το μισό νερό απ΄ ότι με τον παραδοσιακό τρόπο.

 

  • Σκουπίζουμε όσο γίνεται καλύτερα με χαρτί κουζίνας (από τα πιο καθαρά προς τα πιο βρώμικα). 
  • Κλείνουμε την τάπα του νεροχύτη και καθώς τρέχει το νερό βγάζουμε με τη βούρτσα τα χοντρά από τα πιάτα και τα άλλα σκεύη (πρώτα ποτήρια, κλπ και μετά πιάτα, κατσαρόλες, κλπ). Με το νερό της λεκάνης ξεπλένουμε τα ¨χοντρά¨ από τα πολύ βρώμικα σκεύη. Έτσι, τα σκεύη θα πρέπει να είναι σε μια τέτοια κατάσταση ώστε να μην έχουν επάνω τους υπολείμματα φαγητού αλλά μόνο ίχνη από λάδια, κλπ.
  • Βάζουμε λίγο σαπούνι πιάτων (βιοδιασπώμενο 100%), στο σφουγγαράκι και καθαρίζουμε χωρίς να βάζουμε πολύ νερό στο σφουγγαράκι παρά μόνο όσο χρειάζεται για να μην είναι στεγνό (από τα πιο καθαρά στα πιο βρώμικα) στοιβάζοντάς τα στην άκρη. 
  • Αφού σαπουνίσουμε όλα τα σκεύη, παίρνουμε ένα μεγάλο vettex και τα σκουπίζουμε. Τα σκουπισμένα σκεύη τα βάζουμε μέσα στο νεροχύτη (κλειστή τάπα) στοιβάζοντάς τα το ένα πάνω στο άλλο και όταν τελειώσουμε αρχίζουμε να ξεπλένουμε προσεκτικά (τα νερά που τρέχουν από το επάνω ξεπλένουν τα από κάτω και χρειάζεται λιγότερο νερό για τα υπόλοιπα).

 

Τα ξεπλυμένα πιάτα πρέπει να σκουπίζονται το συντομότερο δυνατό* και να μπαίνουν στη θέση τους.

Οι πετσέτες που θα χρησιμοποιούνται πρέπει να απλώνονται έξω για να στεγνώσουν,* αν κάτι τέτοιο δεν γίνεται απλώστε στο μπάνιο. Εναλλακτικά, αν ο καιρός είναι πολύ βροχερός (χειμώνας) προτιμήστε το σκούπισμα με χαρτί κουζίνας*.  

Αν στα παραπάνω έχετε προσθέσει και την οικονομία από χρήση ποδοδιακόπτη, τότε το νερό για τα πλυσίματά σας θα είναι ελάχιστο, χωρίς να είναι σε βάρος της καθαριότητας. 

 *Η υγρασία μέσα στο αυτοκινούμενο δεν είναι καλό πράγμα.

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: