Μπήκαν και οι αερόφουσκες
28/11/2008 στο 09:28 | Αναρτήθηκε στις ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ | 9 ΣχόλιαΕτικέτες: Αερόφουσκες
Από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να σκεφτόμαστε για το δικό μας αυτοκινητοτροχοσπιτάκι και ξεκινήσαμε την έρευνα αγοράς, ακούσαμε πολλούς να μας μιλάνε για ένα σύστημα ανάρτησης που βελτιώνει σημαντικά την ευστάθεια του αυτοκινούμενου σε δύσκολες συνθήκες.
Όταν τελικά το αγοράσαμε και καθώς ο καιρός περνούσε και μας έφερνε σε επαφή με όλο και περισσότερους ειδικούς, το θέμα πήρε διαστάσεις.
-Αερόφουσκες έχει; (σκύβει από κάτω πριν του απαντήσω). Α! δεν έχει. Να βάλεις. Θα αλλάξει στο δρόμο.
Αυτή τη κουβέντα την κάναμε πολλές φορές και σε κάθε σχεδόν περίπτωση τα επιχειρήματα ήταν ακλόνητα.
Ευστάθεια, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, μείωση καταπόνησης υπερκατασκευής και οχήματος, ασφάλεια, αντοχή στο επιπλέον βάρος… (θες κι άλλα;).
Πειστήκαμε λοιπόν ότι είναι απαραίτητες και τις βάλαμε στο πρόγραμμα. Φυσικά, ακολούθησε η διαδικασία της έρευνας (κουβεντιάζοντας με ειδικούς αλλά και μέσω internet) και καταλήξαμε σε κάποιες προδιαγραφές αφού αυτές που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αρκετές. Υπάρχουν κώνου, πλάγιες, όρθιες, μονές διπλές, με κομπρεσέρ, χωρίς κομπρεσέρ, λεπτές, χοντρές, όμορφες, άσχημες και σε διάφορες τιμές, ένας χαμός. Σχεδόν η κάθε μία όμως, απευθύνεται σε συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου και χρήση.
Έτσι, όταν βάλαμε κάτω τα δεδομένα βάρους, όγκου και χρήσης, μας προέκυψαν λίγες προτάσεις από τις οποίες μία προσφερόταν από δύο προμηθευτές – εγκαταστάτες αυτοκινούμενων. Ο ένας ήταν ο Καστρίτης και ο άλλος ο Ζαμπέτας. Ο πρώτος αποκλείστηκε αμέσως λόγω προηγούμενης κακής συνεργασίας και έμενε ο δεύτερος που μέχρι στιγμής μας έχει φερθεί πολύ καλά (serviseψυγείου, ανταλλακτικά, αξεσουάρ, κλπ).
Να λοιπόν το έργο.
Πάνω στο σασί υπάρχουν από την μάνα τους τα λάστιχα της φωτογραφίας που παίζουν ρόλο ¨στόπερ¨ για τις περιπτώσεις εκείνες όπου τερματίζει η ανάρτηση.
Σε μας, όπου το μεγαλύτερο βάρος είναι μόνιμα εγκατεστημένο επάνω στο σύστημα, η διαδρομή της ανάρτησης είναι από πολύ μικρή έως και ανύπαρκτη με αποτέλεσμα το ¨στόπερ¨ να είναι συνέχεια ¨ενεργοποιημένο¨.
Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για τερματισμένη ανάρτηση.
Εδώ βλέπετε ότι έχουν βγει τα ¨στόπερ¨ και στη θέση τους έχουν μπει οι αερόφουσκες διπλής σπέιρας (εδώ είναι ξεφούσκωτες), η οποίες όταν πάρουν την τελική τους μορφή (φουσκωμένες), θα δώσουν στο σύστημα επιπλέον διαδρομή για ανάρτηση.
Η εγκατάσταση γίνεται χωρίς να επιβαρυνθεί σε κανένα σημείο το σασί αφού ¨πατάει¨ στις θέσεις των ¨στόπερ¨.
Το κομπρεσέρ μπήκε κάτω από το κάθισμα του οδηγού έτσι ώστε να μου δώσει μια αναμονή από την οποία μπορώ να πάρω αέρα για οποιαδήποτε χρήση (πχ να φουσκώσω τα λάστιχα αν χρειαστεί, ή –αν βρω- να βάλω γρύλο αέρος για να σηκώνω το αμάξι, χλίδα ε;:-).
Τα χειριστήρια με τα μανόμετρα που μου επιτρέπουν να ελέγχω την πίεση μπήκαν πολύ σωστά, αριστερά κάτω στο ταμπλό. Υπάρχει ένας διακόπτης μπουτόν που ελέγχει το κομπρεσέρ, με τον οποίο φουσκώνω τις αερόφουσκες και από κάτω του, δύο άλλα μπουτόν με τα οποία ξεφουσκώνω επιλεκτικά την δεξιά ή αριστερή αερόφουσκα. Έτσι, μπορώ να το φέρω στα ίσια του όπως και να το έχω φορτώσει.
Το σχεδιάγραμμα του κυκλώματος.
Τελικά το αυτοκινούμενο έμεινε εκεί για δύο μέρες (η δουλειά τελείωσε σε μία) και όταν το πήρα το έβαλα σε ¨περιπέτειες¨ για να δω τη διαφορά.
Πρώτες εντυπώσεις – πλεονεκτήματα.
Η πρώτη εντύπωση (η οποία παρέμεινε και μετά από 1000 χλμ), ήταν ότι το αυτοκίνητο πάει σαν ΙΧ! Εντυπωσιακή στροφή χωρίς κλήσεις και απροβλημάτιστη πέδηση ακόμη και σε πολύ δύσκολες συνθήκες (σοβαρή ανομοιομορφία εδάφους με έντονες κλήσεις). Μαλάκωσε γενικός και μένει οριζόντιο όπως και να είναι φορτωμένο. Επίσης, έχει σταθεροποιηθεί εντυπωσιακά η πλευρική ταλάντωση από πλάγιους ανέμους (πέρασμα από κανάλια ή προσπέραση νταλίκας, κλπ).
Άλλο πλεονέκτημα της υπόθεσης είναι ότι για μας που έχουμε μεγάλο οπίσθιο πρόβολο, οι πιθανότητες να βρει κάτω όταν μπαίνουμε σε φέρι μποτ είναι πολλές. Με τις αερόφουσκες μπορώ να το σηκώσω αρκετά (7cm), χωρίς να πρέπει να μεταφέρω τα βαριά αντικείμενα μπροστά. Ακόμη, μπορώ να οριζοντιώσω μικρομετρικά το πίσω μέρος που σε περιπτώσεις όπου οι τάκοι οριζοντίωσης μπαίνουν μπροστά, είναι αδύνατο (κουβαλάμε μόνο ένα ζευγάρι).
Προβλήματα
Το πρόβλημα που έχουμε τώρα είναι ότι το αυτοκινούμενο ¨έβαλε μούρη¨ (σηκώθηκε το πίσω μέρος) και παρά το ότι το έδαφος μπορεί είναι οριζόντιο εμείς χρειάζεται να ξεφουσκώσουμε τις αερόφουσκες για να έχουμε οριζοντίωση (μικρό το κακό μπροστά στα οφέλη).
Αυτό που είναι πραγματικά πρόβλημα όμως είναι ότι έχουν χαμηλώσει μαζί και τα φώτα και δεν υπάρχει τρόπος να σηκωθούνε τόσο ώστε να έρθουν όπως ήταν πριν (το ρυθμιστικό τους δεν φτάνει για να καλύψει τη διαφορά). Θα ήθελα να γνωρίζω ότι θα συμβεί αυτό πριν να γίνει εγκατάσταση (θα το εκτιμούσα αλλιώς). Στη Fiat που πήγα για το service των 15.000 μου είπαν ότι μπορεί να βγει το ένα από τα δύο σουστόφυλλα. Έτσι δεν θα υπάρχει διαφορά.
Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι να βάλω και ένα σετ από μεγαλύτερα ελατήρια μπροστά αφού και το επιπλέον βάρος θα κρατάνε καλύτερα (δεν είναι σχεδιασμένο για να έχει από πάνω του σοφίτα) και θα σηκωθεί.
Θα δούμε.
Για όλα αυτά το κόστος αγοράς – εγκατάστασης ήταν 1100Ε .
Οι αερόφουσκες που μπήκαν είναι διπλής σπείρας της goldschmitt
Άντε και καλά βουνά.
Τώρα ψάχνω για χιονολάστιχα.
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Σήμερα (12/2010), μετά από δύο χρόνια χρήσης, με περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα, σε όλους τους δρόμους, έχουμε να πούμε οτι πραγματικά είναι από αυτά που δε μετανιώσαμε που προσθέσαμε στη Σελήνη.
Το μόνο που θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε αρνητικά, είναι οτι κατά την τοποθέτηση, ένα καλώδιο έμεινε στον ¨αέρα¨ και όταν το επεσήμανα στον τεχνικό της εταιρείας Ζαμπέτας που έκανε την εγκατάσταση, επιχειρηματολόγησε με θέρμη ότι ήταν έτσι από την ¨μάνα¨ του και δεν πάει πουθενά.
Αργότερα που το πήγα για τον ετήσιο έλεγχο στη FIAT μου είπαν ότι μπορεί να είναι η γείωση του καθίσματος την οποία ο εγκαταστάτης άφησε στον αέρα γιατί στο σημείο που βιδωνόταν ¨έπιασε¨ τον κομπρέσορα από τις αερόφουσκες. Για να μπορέσουν όμως να βγάλουν ασφαλή συμπέρασμα θα έπρεπε να βγάλουν το κάθισμα για να δούνε σωστά τι έχει κάνει από κάτω και αυτό θα μου στοίχιζε από 70Ε μέχρι και 150Ε.
Δεν ήμουν για έξοδα τότε οπότε…
Ακόμη, για τη Σελήνη που σήμερα είναι στα 3.550κ (όλα – όλοι μέσα) η ιδανική πίεση είναι στα 1,7.
9 Σχόλια »
RSS feed for comments on this post. TrackBack URI
Σχολιάστε
Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.
Η τεχνικά ενδεδειγμένη λύση ,όταν κάθήσουν τά φύλλα σούστας είναι η τοποθέτησις ενός φύλλου ακόμη σούστας.Η διαφορά είναι ότι τά φύλλα μεταβιβάζουν τά φορτία σέ δυό σημεία ,ενώ η αερόφουσκα σέ ένα ,λειτουργώντας
κυρίως σάν stop ταλάντωσης.Στήν πραγματικότητα πρέπει οι σούστες νά απέχουν
από τό stop τού οχήματος σχεδόν 10 εκατοστά.Κοστίζει περίπου 300-400 ευρώ.
Ενδεικτικά προτείνω τόν (αφαιρέθηκε λόγο αναφοράς επιχείρησης).
Comment by Γιάννης Ιωνάς— 06/05/2019 #
Καλησπέρα Sun,
συνήθως πρέπει να έχεις και αερόφουσκες και ελατήρια αλλαγμένα για να μπορείς να έχεις παραπάνω 350 Κιλά βάρος στο αυτοκινούμενο σου. Η Goldschmitt Ελλάς θα σου δώσει μαζί με τα προιόντα και τα σχετικά δελτία του ΤUV Γερμανίας που σου επιτρέπουν την αύξηση του βάρους. Ένα μονο να προσέξεις. Μπορεί τεχνικά να είναι εφικτό η αύξηση του βάρους αλλά να υπολογίζεις ότι πρέπει να έχεις και το αντίστοιχο δίπλωμα που θα σου επιτρέπει να οδηγείς όχημα άνω των 3500 Κιλών. Στην Ελλάδα ούτε θα σε ζυγίσουν ποτέ ούτε θα σου πούν κάτι για το δίπλωμα. Στην Ευρώπη όμως θέλει προσοχή.
Comment by Αντώνης— 22/12/2008 #
Φίλε Αντώνη
Αυτό που αναφέρεις σχετικά με το ωφέλιμο (+350κ) ισχύει αν έχουμε και τα δύο (ελατήρια + αερόφουσκες) ή μόνο αερόφουσκες;
Και πως θα τα διεκδικήσω αν με σταματήσει κανείς, θα τον βάλω να ψάξει το αυτοκίνητο;
Comment by Sun— 04/12/2008 #
Καλησπέρα σε όλους.
Τελικά οι αερόφουσκες είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο αυτοκινούμενο σας. Θα σας ευγνωμονεί.
Άλλο ένα δωράκι που μπορείτε να κάνετε στο αυτοκινούμενο είναι όσοι έχετε σοφίτα να αλλάξετ τα μπροστινά ελλατήρια με ενισχυμένα της GOLDSCHMITT. Oi κατασκευαστές FIA, FORD ΚΛΠ. δεν υπολογίζουν το βάρος της σοφίτας ή το μπαρμπρίζ των ενιαίων μοντέλων. Έτσι δεν δουλεύει σωστά η μπροστινή ανάρτηση Με την αλαγή των ελλατηρίων θα δείτε μεγάλη διαφορά. Επίης με αλλαγή ελλατηρίων και τοποθέτηση αερόφουσκες πετυχαίνετε αύξηση του οφέλιμου βάρους κατα 350 Kg.
Για τα χειμερινά λάστιχα έω να πώ ότι πρέπει όταν η θερμοκρασία «πέσει» κάτω απο τους 8 βαθμούς να τα βάζετε. Για ταξίδια το εξωτερικό είναι ούτωςη άλλως υποχρεωτική η τοποθέτηση τους. Κινδινεύεαι με μεγάλο πρόστιμο. Το όφελος φυσικά είναι μεγάλο στην χρήση αφου έχει καλύτερη πρόσφηση στον δρόμο το χεμερινό λαστιχο και σε στεγνό δρόμο αλλά κι σε βρεγμένο αλλά και σε χιονισμένο. Ταξίδεψα πέρυσι Μέτσοβο και΄πολλοί οδηγοί ήταν στματμένοι δεξιά λόγο καλοκαιρινών ελαστικών και εγώ με τα χειμερινά ήταν σαν να ε΄χα τρακτερ και όργονα τον δρόμο. ΠΡΟΣΟΧΗ Το άστχο που θα πάρετε να είναι χειμερνό τύπου cmping με το σήμα της νιφιφάδας χιονιού επάνω.
Comment by Αντώνης— 04/12/2008 #
Γεια σας φίλοι
Δυο λόγια για τις αλυσίδες,
Έψαξα πάρα πολύ την αγορά και τα κριτήρια που έβαλα ήταν 3
1. καλή τιμή
2. αντοχή
3. εύκολη τοποθέτηση
όσο το έψαχνα , απέκλεισα το πρώτο κριτήριο γιατί ήταν αντιστρόφως ανάλογο με τα άλλα δύο.
Στη πορεία προστέθηκε ένα ακόμα κριτήριο, η ομαλή πορεία του αυτοκινήτου με τις αλυσίδες.
Τελικά κατέληξα στις λαστιχένιες biathlon
εύκολη τοποθέτηση
δεν σπάνε αφού είναι από λάστιχο
μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και όταν βρεις άσφαλτο για αρκετά χλμ
το μόνο κακό είναι ότι η τιμή τους φτάνει τα 400 ε
με τα πρώτα χιονάκια ή μετά το ταξίδι στις άλπεις θα σας πω εντυπώσεις
Δημήτρης
Comment by Δημήτρης— 03/12/2008 #
Φίλε Αποστόλη
Το τριήμερο έκανα 400χιλ. με τη ρύθμιση στα 2,2 και όντος μου φάνηκε πιο μαλακό. Νομίζω ότι θα περάσει λίγος καιρός μέχρι να βγάλω σίγουρο συμπέρασμα.
Τα Michelin που βρήκα (στην Αθήνα) είναι snow – ice και ο τύπος που έχει το βουλκανιζατέρ έχει αυτοκινούμενο και είναι αυτός που αναφέρω παραπάνω οτι δεν τα βγάζει όλο το χρόνο, όπως μου είπε.
Αυτά που έχω εγώ επάνω τώρα είναι τα Continental vancocamper που τα έχουν για all wether.
Τελικά, με βλέπω να την βγάζω με αλυσίδες φέτος. Το πολύ, πολύ να βγάλουμε από το πρόγραμμα δύσκολες περιοχές μέχρι να έχουμε σίγουρες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε σωστή επιλογή.
Comment by Sun— 02/12/2008 #
Φιλε Sun,
Εμένα το 2,5 μου είναι «σκληρό», παρόλο τον μακρύ μου πρόβολο και τεσσερα mountain bikes μονιμως φορτωμένα στο garage.
Για τα χιονολάστιχα σωστός ακούγεται ο συλλογισμός σου. Είσαι όμως σίγουρος ότι τα Camping της Michellin που φοραει είναι All Weather ; μακαρι ναναι, νομιζα οτι ειναι εντελώς σκληρά (καλοκαιρινά)
Το αναφέρει πουθενά;
Όσον αφορα τις αλυσίδες η εμπειρία ειναι καλύτερη απο το αυτοκίνητο, μπαινοβγαίνουν πιο εύκολα λογω ευρυχωρίας. 2 φορες τις χρειάστηκα, Καιμακ και Καλάβρυτα, ενοιωσα απολυτη σιγουρια, κανενα προβλημα, το μονο ειναι αυτη η αισθηση οτι χαλας τα λαστιχά σου οταν συναντας και κομματια άσφαλτο. Οπωσδήποτε θέλεις βαρεους τύπου για ελαφρα φορτηγά ή τζίπ (πηρα της Koenig στα 120 €), οι κοινες κ φθηνές θα σπασουν σίγουρα απο το βάρος μας ,προκαλώντας ζημιές.
Τώρα με τις αερόφουσκες υπολογίζω οτι οι μπροστινοι τροχοί με αλυσίδες θα φερθούν ακόμα καλύτερα.
Αν είναι All Weather νομιζω θα μεινω μ’αυτά. Θα εχω 7-8 μερες γυρω απο την πρωτοχρονιά, οπου θα γυρναμε Λ. Πλαστηρα-Μετεωρα-χωρια Ασπροποτάμου, ελπιζω να βρουμε και λιγο χιονάκι…
Φιλικά,
Αποστόλης
Comment by Αποστολης— 29/11/2008 #
Φίλε Αποστόλη
Εγώ βρήκα μια καλή πίεση στα 2,5 αλλά νιώθω ότι μου χρειάζεται περισσότερη εμπειρία για να το πω με σιγουριά. Σε κάθε περίπτωση, η πίεση νομίζω ότι εξαρτάται από το βάρος στο πίσω μέρος (όπου και παίζουν ρόλο).
Σχετικά με τους αποστάτες δεν βάλαμε γιατί η Fiat λέει ότι καταπονούνται τα ρουλεμάν σοβαρά. Σ΄ αυτό συμφωνεί και ο Ζαμπέτας αλλά λέει επίσης ότι η βελτίωση που προσφέρουν ίσως να δικαιολογεί την σταδιακά μεγαλύτερη φθορά που δημιουργούν (με την έννοια ότι δεν θα τα τινάξουν απότομα οπότε δεν θα μείνω στη μέση του πουθενά). Για την ώρα είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό που μου δίνει στο δρόμο και επειδή δεν κάνω υπερβολές στο φόρτωμα νομίζω ότι δεν μου χρειάζονται.
Σχετικά με τα χιονολάστιχα.
Έχω περάσει καμιά δεκαριά ώρες στο internet ψάχνοντας το θέμα και οι απόψεις διίστανται με τα επιχειρήματα κάθε πλευράς να είναι σημαντικά.
Πράγματι, δεδομένης της διάρκειας ζωής των ελαστικών γενικός, δεν κάνει κανείς απόσβεση ποτέ, αφού έτσι κι΄ αλλιώς θα πρέπει να τα πετάξει σε 5-6 χρόνια. Μαζί θα πρέπει να πετάξει και τα all wether που φοράει, αφού θα έχει περάσει και για αυτά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Αυτό σχετίζεται όμως με τα χιλιόμετρα που κάνει κανείς.
Αν εμείς συνεχίσουμε τον ίδιο ρυθμό χιλιομέτρων, τότε δικαιολογούμε και τα δύο. Δηλαδή θα έχουμε κάνει τα χιλιόμετρα που δικαιολογούν αντικατάσταση δύο σετ ελαστικών (χιονολάστιχα + all wether), και θα έχουμε τη μέγιστη ασφάλεια σε κάθε περίπτωση. Βεβαίως τα χιονολάστιχα δεν παίζουν σοβαρό ρόλο σε περίπτωση πάγου αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε μαζί μας και αλυσίδες.
Σχετικά με το κόστος έχω να σου πω, ότι τα 680Ε (που βρήκα της michellen), είναι όσο μια εκδρομή το τριήμερο σε full seazon, οπότε δεν το θεωρώ σημαντικό.
Ακόμη, υπάρχουν κάποιοι που δεν τα βγάζουν από πάνω ολόκληρη τη χρονιά και έτσι έχουν ένα σετ που έχει τα καλύτερα χαρακτηριστικά πρόσφυσης (ασφάλεια), με τα χειρότερα χαρακτηριστικά αντοχής (κόστος). Έτσι, αν ισχύει, για κάποιον που κάνει λίγα χιλιόμετρα νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση.
Ένα ακόμη πρόβλημα που έχω σε σχέση με τα χιονολάστιχα είναι το που θα τα αποθηκεύσω. Ο βουλκανιζατεράς με κοίταξε σαν εξωγήινο όταν τον ρώτησα μήπως έχει χώρο και μας βλέπω να κάνουμε την κρεβατοκάμαρα αποθήκη (ίσως να ρίξω επάνω μια τάβλα και να τα κάνω κρεβάτι, μαλακό, ήσυχο!).
Πες μας σε παρακαλώ την εμπειρία σου για τις αλυσίδες.
Ευχαριστώ
Sun
Comment by Sun— 29/11/2008 #
Αγαπητέ sun,
ακριβώς τις ιδιες εβαλα και εγω τον Φεβρουάριο και εχω τις ίδιες εμπειρίες που αναφέρεις. Είχα μάλιστα παραγγείλει και τους αποστάτες που διαθέτει ο Ζαμπέτας για τους πισω τροχους (μεγαλύτερος αξονας αρα καλύτερη ευστάθεια), δυστυχώς όμως δεν χωρούσαν.
Θα με ενδιέφερε να μου πεις που ρυθμίζεις την πίεση. Εγω νομιζω οτι εχω βρει την χρυσή τομή στα 2.0 – 2.2
Αλλος προβληματισμός: χιονολάστιχα. Θα τα κάνουμε ποτέ απόσβεση;απο τα 10 Σαββατοκυριακα που θα φυγω χειμώνα, θα συναντησω χιονι στα 2, ητοι 4-5 μέρες τον χρόνο (οπου παιδευομαι με αλυσιδες). Αν θα μπορούσα να τα αποθηκεύω για 10 χρονια, εχει καλώς, ομως στα 4-5 χρονια θα πρεπει να τα διώξω. Δεν ξερω…εσυ βεβαια εισαι και στην Θεσ/κη.
Φιλικα,
Αποστόλης
Comment by Αποστολης— 28/11/2008 #