Αντικατάσταση διπλού καθίσματος συνοδηγού με μονό, εγκατάσταση περιστρεφόμενης βάσης και λύση στο πρόβλημα των κρεμασμένων ποδιών (κατασκευή υποποδίου).

24/01/2023 στο 05:03 | Αναρτήθηκε στις DIY campervan, ΔΙΑΦΟΡΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ | Σχολιάστε
Ετικέτες: , , , ,

DIY footrest for swivel seat

Ένα από τα κριτήρια για το κατάλληλο βαν ήταν να έχει δύο μονά καθίσματα μπροστά και όχι ένα οδηγού και διπλό συνοδηγού.

Καμπίνα οδήγησης στη βασική έκδοση του 9αθέσιου λεωφορείου Citroen Jumper

Ο λόγος είναι ότι το διπλό αποκλείει την άμεση πρόσβαση στο πίσω μέρος και αυτό δεν το ήθελα με τίποτα.

Κάθισμα οδηγού και συνοδηγού στη βασική έκδοση του 9αθέσιου λεωφορείου Citroen Jumper

Βέβαια, έτσι χάνω την δυνατότητα να μεταφέρω άμεσα τρίτο άτομο, αλλά δεν το έχω ανάγκη οπότε δεν με ενδιαφέρει. Πιο σημαντικό είναι να μπορώ ανά πάσα ώρα και στιγμή να κινούμαι από την καμπίνα προς το ¨σπίτι¨ και ανάποδα. Αυτό μου δίνει άλλωστε και το τεράστιο πλεονέκτημα να χρησιμοποιώ το κάθισμα του συνοδηγού ως μέρος του σπιτιού.

Jumper swivel passenger seat

Έτσι λοιπόν, από τις πρώτες μετατροπές που έγιναν ήταν να βγει το διπλό και να μπει στην θέση του μονό, με μηχανισμό περιστροφής. Λύσεις σαν αυτές που κυκλοφορούν με κόψιμο του διπλού καθίσματος και της βάσης αποκλείστηκαν αμέσως.

Εδώ τα ζητήματα ήταν η ασφάλεια, η αισθητική και το κόστος.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για μονό κάθισμα (Ducato, Boxer & Jumper είναι ακριβώς τα ίδια), ήταν πολύ απογοητευτικά αφού φαινόταν να μην υπάρχει κάτι σε μεταχειρισμένο στην Ελλάδα. Στο e-bay ήταν λίγο ¨εγκεφαλικό¨ φάση αφού κάθισμα με την ταπετσαρία μου σε καλή κατάσταση ήταν στις 649 λίρες (740Ε).

Με άλλη ταπετσαρία και φθαρμένο είχε στις 295 λίρες (κάπου 350Ε), που μαζί με την αποστολή στην Ελλάδα έβγαινε γύρω στα 600Ε. Αργότερα διαπίστωσα ότι το έστελνε χωρίς την βάση του και ζητούσε άλλα 250Ε, οπότε μαζί με τα επιπλέον μεταφορικά έπιανα το 1000άρικο! Για ένα κάθισμα ρε φίλε δεν τα δίνω, ακόμα και αν χρειάζεται τελικά να δένω τον συνοδηγό πάνω σε τελάρο για γάλατα.

(Σήμερα, 1ος 2023 που γράφω το χρονικό αυτό, το car.gr είναι γεμάτο από καθίσματα γμτ την τύχη μου).      

Πως με έκοψε όμως και έβαλα να ψάξω στο google με φωτογραφία. Αυτό μου έδωσε κάποια αποτελέσματα  για φριτέζες, ηλεκτρικές σκούπες, κλπ, και μια μάντρα με μεταχειρισμένα στις Σέρρες που την είχε πρώτη μούρη και παρόλο ότι η ταπετσαρία φαινόταν διαφορετική, το πήρα αμέσως.

Όταν παρέλαβα, χάρηκα πολύ γιατί ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, γιατί η ταπετσαρία τελικά ήταν ίδια και μου κόστισε μόνο 100Ε.

Ducato, Boxer, Jumper seat

Βάση καθίσματος δεν είχε αλλά την βρήκα εύκολα σε μια μάντρα κοντά μου με 50Ε.

Όταν ήρθε ο μηχανισμός για την περιστροφή του καθίσματος συνέβησαν δύο κουφά. Το πρώτο ήταν ότι καθώς μου τον παρέδιδαν, η συσκευασία του ήταν ανοιχτή από την μία πλευρά και τα 14 κιλά της κύλησαν με αποφασιστικότητα επάνω στο πόδι μου. Μια εβδομάδα στο δεξί πόδι είχα 4 δάχτυλα και μια μελιτζάνα, κανένα δεκαήμερο κούτσαινα και κάνα δίμηνο πονούσα. Το δεύτερο ήταν ότι παρά το ότι στα βιντεάκια που είχα δει να κάνουν unboxing τους μηχανισμούς αυτούς ( https://www.youtube.com/watch?v=fTtFMKQ2ru4), και φαίνεται να έχει οδηγίες χρήσης και όλες τις βίδες που θα μπορούσε να χρειαστεί κανείς, αυτός, όχι μόνο δεν είχε τίποτα, αλλά και ο Γουλιαρμής μου είπε ότι πάντα έτσι του ερχόταν από την Reimo. Ένα κουτί με μόνο αυτόν μέσα.

Παράξενο κύριε Γουλιαρμή μου, παράξενο! Εσείς που κατά καιρούς τους τα χώνετε, να τους τα χώσετε και γι΄ αυτό, μεγάλη τους παράλειψη.  

Το κάθισμα τοποθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και όλα πήγαν πολύ καλά, εκτός… από το ότι όταν το κάθισμα ήταν γυρισμένο να ¨βλέπει σπίτι¨, ακόμα και τα δικά μου πόδια ήταν στον αέρα (φατσούλα δυσαρέσκειας).

Έριξα μια ματιά στο διαδίκτυο για να δω τι είδους λύση υπήρχε για το πρόβλημα και βρήκα ότι οι περισσότεροι φτιάχνουν κάτι σαν ενδοδαπέδιο ντουλάπι στην περιοχή εκείνη και βολεύονται. Εμένα δεν μου έκανε κάτι τέτοιο γιατί θα έβρισκε επάνω του η προέκταση του κρεβατιού στο άνοιγμά της, οπότε συνέχισα το ψάξιμο και βρήκα αυτήν την χαμηλωμένη βάση για το κάθισμα:

Με 170Ε + μεταφορά = άααααστοοοοο θα δούουουουουμε!

Πέρασαν λοιπόν οι μήνες και το μόνο που είχα καταφέρει ήταν να έχω μια θολή ιδέα για κάποιου είδους συρόμενη βάση, αλλά δεν έβρισκα πώς να την κάνω χωρίς να πειράξω τον χώρο κάτω από το κάθισμα όπου έμπαιναν τα εργαλεία της ρεζέρβας με τον γρύλο, κλπ. Κάποια στιγμή λοιπόν, έφτιαξα μια παπουτσοθήκη για να πατάμε επάνω της και μπορούσα να την βάζω πίσω από το κάθισμα του οδηγού, όταν δεν την χρειαζόμαστε.

Της έβαλα και πτυσσόμενα πόδια οπότε φώλιαζε ανάμεσα στον καναπέ και το κάθισμα οδηγού μια χαρά, ΑΛΛΑ, για να την βγάλω ή να την βάλω έπρεπε να μετακινώ το κάθισμα μπρος – πίσω, έπαιρνε μόλις τρία ζευγάρια παπούτσια με λίγες κάλτσες και ήταν εκατό κιλά!

Αυτό λοιπόν με έτρωγε και πριν λίγο καιρό έφαγα μια φλασιά και βρήκα τρόπο πώς να κάνω το υποπόδιο συρταρωτό, όπως σκεφτόμουν από την αρχή.

Η ιδέα υλοποίησης βασίζονταν στους οδηγούς συρταριών βαρέως τύπου σε συνδυασμό με ένα κομμάτι σωλήνα αλουμινίου που γύρω του είχε ένα άλλο κομμάτι σωλήνα και μπορούσε να περιστραφεί.

Στα πλαϊνά μπήκαν πιρτσίνια σπειρώματος για να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα

και όλη η κατασκευή έγινε όπως πρέπει για να έχει μηχανική αντοχή και να μην επηρεάζει τον χώρο κάτω από το κάθισμα.

Στο τέλος μπήκαν και πόδια για να έχει την μέγιστη δυνατή σταθερότητα.

Φαίνεται να είναι η οριστική λύση στο πρόβλημα των ¨κρεμασμένων ποδιών¨ και σας την παρουσιάζω με πολύ ενθουσιασμό. Είναι εύκολη, όμορφη, φτηνή (30ε περίπου), γρήγορη και προσαρμόζεται στα περισσότερα οχήματα που γνωρίζω.

Ελπίζω να βοηθήσει και εσάς.

Δείτε εδώ το βίντεο με όλα τα στάδια της κατασκευής και μην διστάσετε να με ρωτήσετε οτιδήποτε με σχόλιο εδώ ή στο κανάλι μου στο you tube.

Θα χαρώ να μου πείτε και τις ιδέες σας για βελτίωση της κατασκευής.

Καλή θέαση!

Advertisement

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: