Το μυστήριο της απώλειας απόδοσης των ψυγείων αμμωνίας.
29/04/2019 στο 13:22 | Αναρτήθηκε στις ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ | 5 ΣχόλιαΕτικέτες: Dometic, Ψυγείο, RM7885L
Τα ψυγεία που χρησιμοποιούμε στα αυτοκινούμενα είναι κατασκευασμένα για να αποδίδουν με κάποιες προδιαγραφές όπως: βέλτιστη ποιότητα καυσίμου, καλή οριζοντίωση οχήματος, φυσιολογικές εξωτερικές θερμοκρασίες, κλπ. Οι αποκλίσεις δημιουργούν αντίστοιχα μειωμένες αποδόσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι σημαντικές.
Στην Ελλάδα, τους πολύ θερμούς μήνες τα πράγματα ζορίζουν και κάποιες φορές ιδιαίτερα στα παλιά τροχόσπιτα, τα ψυγεία φτάνουν στο σημείο να παίζουν, απλά, ρόλο αποθήκης. Γνωρίζω περίπτωση που ο ιδιοκτήτης πέταξε από μέσα το τριπλής λειτουργίας ψυγείο και έβαλε ένα οικιακό (ρεύματος), με ότι αυτό συνεπάγεται.
Καθώς τα χρόνια περνούσαν άρχισα και εγώ να βλέπω την απόδοση του ψυγείου μου να πέφτει και δεν αναφέρομαι στην περιστασιακή μείωση λόγο κακών καυσίμων ή κλίσης του οχήματος, κλπ. Ήταν ένα θέμα που με απασχολούσε και το συζητούσα με καμπεράδες και τροχοσπιτάδες, χωρίς όμως να συναντάω μια καλά τεκμηριωμένη άποψη. Η πιο συνηθισμένες απαντήσεις στο ¨γιατί τα ψυγεία αμμωνίας δεν λειτουργούν καλά στην Ελλάδα¨ ήταν α) ¨εεεε τώρα, με τις ζέστες που έχουμε εδώωωω», ο κατασκευαστής τα δίνει για μέσες συνθήκες λειτουργίας 20-30oC και όχι για τις ακραίες ελληνικές? και «ά βάλτο στην μπρίζα να δεις τι καλά δουλεύει», αποδίδουν καλύτερα με το ρεύμα?
Γιατί όμως τα ψυγεία αυτά λειτουργούσαν μια χαρά όταν ήταν καινούρια? Τι αλλάζει καθώς περνάει ο καιρός? Υπάρχει κάποιου είδους απώλεια? Η DOMETIC απαντάει κατηγορηματικά ΟΧΙ. Αν δεν υπάρχει βλάβη, τα ψυγεία αποδίδουν το ίδιο μέχρι να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά της θερμομόνωσης πολυουρεθάνης (30 χρόνια +?).
Υπάρχουν πάρα πολλά άρθρα στο διαδίκτυο για το πώς να αυξήσει κανείς την απόδοση του ψυγείου και τα περισσότερα από αυτά βασίζονται στην εγκατάσταση ανεμιστήρα στην περιοχή που βρίσκονται οι ψήκτρες του συμπυκνωτή. Στα ελληνικά φόρουμ μάλιστα, τις σκληρές μέρες του Αυγούστου, είναι το θέμα με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Αντίστοιχες συζητήσεις διάβαζα και στα ξένα φόρουμ. Το συνιστούσε άλλωστε και η ίδια η Dometic (Ventilation Kit).
Έτσι έπιασα και έφτιαξα και εγώ ένα σύστημα με δύο βεντιλατέρ και θερμοστάτη για να το εγκαταστήσω με την πρώτη ευκαιρία.
Τι ήταν όμως αυτό που άλλαζε σε μια μεγάλη παρέα με παρόμοια αυτοκινούμενα, στις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία & υγρασία), ώστε κάποιοι να έχουν 5 βαθμούς στην συντήρηση και κάποιων τα βεντιλατέρ να δουλεύουν και την νύχτα για να έχουν 10 βαθμούς στην κατάψυξη?
Αυτό δεν έβγαζε νόημα.
Σε μια περίπτωση, μάλιστα, όπου η διαφορά, ανάμεσα στο δικό μου ψυγείο και του γείτονα, ήταν μεγάλη, έφτασα στο σημείο να αλλάξω τις φιάλες για να δω μήπως έχει σχέση με το καύσιμο. Είχα την πληροφορία ότι το προπάνιο (που έκαιγα εγώ), είχε πολύ καλύτερη απόδοση στο ψυγείο, σε αντίθεση με το βουτάνιο που έκαιγε ο γείτονας και το ψυγείο του δεν κατέβαζε θερμοκρασία με τίποτα, παρά το ότι έκαιγε συνεχόμενα για 10 + ώρες. Φυσικά, δεν άλλαξε τίποτα ούτε με το προπάνιο.
Αυτό με τυράννησε πολύ καιρό και το ψυγείο μου ακολουθούσε την πορεία των άλλων, παρά την σχολαστική καθαριότητα της καμινάδας, την καλή ποιότητα καυσίμων, την σωστή χρήση της πόρτας, την οριζοντίωση, κλπ, κλπ.
Σύντομα, διαπίστωσα ότι τα ψυγεία είχαν πρόβλημα στην λειτουργία τους, είτε καίγοντας αέριο είτε με το ρεύμα (12 ή 220). Έτσι, διά του αποκλεισμού, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είχε σχέση ούτε με κατασκευαστή, ούτε με καύσιμα, ούτε με κλίσεις, ούτε με μονώσεις, ούτε, ούτε….. και τι έμενε?
Όταν έχω τέτοιες προκλήσεις να αντιμετωπίσω νιώθω τόσο ζωντανός και τόσο χαζός συγχρόνως. Έβαλα μπροστά μου τα σχέδια και φωτογραφίες από ψυγεία και άρχισα να τα μελετάω, όταν…. σε μια εικόνα εμφανιζόταν ένα καινούριο ψυγείο πλάτη με όλο το κύκλωμα να λάμπει από καθαριότητα και στην διπλανή ένα παλιό ψυγείο με ασυντήρητη πλάτη που ήταν όλα καφέ – γκρι από την οξείδωση. Και έτσι απλά, λύθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που είχα να αντιμετωπίσω μέχρι σήμερα. Η αιτία για την σταδιακή μείωση της απόδοσης ήταν….η βρωμιά. Δεν μιλάμε για μια βρωμιά γενικά στον χώρο της πλάτης, αλλά ειδικά στις ψήκτρες του συμπυκνωτή. Εκεί γίνεται όλη η ¨ζημιά¨ και είναι πράγματι ένα δύσκολο, αν όχι το ΠΙΟ δύσκολο σημείο για καθαριότητα, μαζί με την καμινάδα. Ο λόγος είναι ότι οι σκόνες + οξείδωση κάνουν ένα στρώμα μόνωσης επάνω στα φύλα της ψήκτρας που εξουδετερώνουν σιγά, σιγά τον τόσο κρίσιμο ρόλο της.
Με συνοπτικές διαδικασίες καθαρίστηκε σχολαστικά και το ψυγείο μου άρχισε να αποδίδει σαν να το είχα μόλις αγοράσει.
Το βεντιλατέρ δεν χρειάστηκε να τοποθετηθεί ποτέ.
Καλό καλοκαίρι.
5 Σχόλια »
RSS feed for comments on this post. TrackBack URI
Σχολιάστε
Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.
CONDENSER COIL CLEANER
Καθαριστικό Σερμπαντίνας-Κοντενσερ
Με ψεκασμό χωρίς ξέπλυμα απομακραίνει εξωτερικά λάδια, λίπη και κατάλοιπα βρωμιάς, σε σερμπαντίνες, air conditioners, ψυγείων. Μοναδική φόρμουλα που εξατμίζεται τελείως χωρίς να αφήνει ίχνος από λάδια ή λίπη. Η περιοδική του χρήση εμποδίζει να επανεμφανιστούν λίπη και βρωμιές. Καθαρό κοντένσερ σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. (…αφαιρέθηκε λόγο αναφοράς επιχείρησης)
Comment by Andreas— 16/01/2022 #
Καλησπέρα Μαρία, Δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
Comment by SUNflower— 07/04/2021 #
εχω ενα ψυγειο μινι μπαρ αμμωνιας και ξαφνικα χαλασε εφερα ψυκτικο και μου ειπε δεν γινεται να το πεταξω τι να κανω???
Comment by μαρια ανανγωστου— 05/04/2021 #
καλησπερα,δεν λειτουργει η συντηρηση σε ψυγειο με προπανιο
Comment by Γιώργος— 05/07/2020 #
να εισαι καλα φιλε……..εγω εβαλα μωρομαντηλα και εγινε τζαμι η ψυχτρα …..βαζω το ψυγειο στην μεση και οχι στο φουλ στις 2 το μεσημερι…. στην συντηρηση ειχε 20 βαθμους στις 7 το απογευμα ειχε 0..!!!………περιμενω τωρα να το δω το καλοκαιρι….
Y.Γ υποψιν οτι η εξωτερικη θερμοκρασια ηταν 23…..
Comment by Κωστας— 10/05/2019 #