Βουτάνιο ή προπάνιο;

30/06/2013 στο 17:40 | Αναρτήθηκε στις ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ | Σχολιάστε

Όταν νοικιάσαμε τα πρώτα μας αυτοκινούμενα και άρχισα να σκέφτομαι για τα σχετικά, με προβλημάτισε ότι άλλο είχε φορτωμένο προπάνιο και άλλο βουτάνιο. Ρωτώντας στη συνέχεια τους ειδικούς, όλοι είχαν τα λογικά τους επιχειρήματα, οπότε κατέληξα στον παρακάτω κατάλογο που δείχνει τι από τα δύο είναι καλύτερο, ανάλογα με τις συνθήκες.

Καλά ξεμπερδέματα!

Χαρακτηριστικά Μονάδες Προπάνιο Βουτάνιο
Χημικός τύπος   C3H8 C4H10
Πυκνότητα kg/m3 2,0098 2,48
Διαλυτότητα g/m3 70 61
Σημείο ανάφλεξης (°C) -105 -60
Ωφέλιμη θερμογόνος ισχύς Kcal/Kg 10.450 10.355
Βάρος φιάλης Kgr 10 έως 14 10 έως 14
Βάρος περιεχομένου Kgr 10-14 10-14
Ειδικό βάρος υγρού (15,5 °C) (Kgr/lt) 0,507 0,582
Σημείο Βρασμού °C −42,09 -0,5
Αριθμός Οκτανίων 125 113
Σημείο αυτανάφλεξης 472 °C 287 °C

Συμπεράσματα από το ψάξιμο και τη χρήση:

Προπάνιο Βουτάνιο
Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα χιόνια (γενικά, για μας που χρησιμοποιούμε το camper τον χειμώνα, το προπάνιο είναι μονόδρομος). Η πίεση πέφτει σε χαμηλές θερμοκρασίες (από τους 10 βαθμούς) και είναι πιθανό να μη φτάνει για θέρμανση και μαγείρεμα παράλληλα.
Είναι λίγο πιο ακριβό Είναι λίγο πιο φτηνό
Η διαφορά τιμής που έχει από το βουτάνιο ίσως εξισώνεται από την μικρότερη ανάγκη για καθαρισμούς (καυστήρα, καμινάδας, κλπ). Το βουτάνιο καίει πιο δυνατά από το προπάνιο οπότε για την παραγωγή ίδιας θερμότητας (πχ να κατεβάσει το ψυγείο 20 βαθμούς), θα χρειαστεί λιγότερο καύσιμο και χρόνο.Αυτό, θεωρητικά, κάνει οποιαδήποτε συσκευή καίει βουτάνιο να είναι πιο οικονομική ή και, πιο αποδοτική.
Το μικρότερο ειδικό βάρος που έχει το κάνει, αθροιστικά, λιγότερο ακριβό, αφού στην πράξη, αγοράζεις μεγαλύτερη ποσότητα (όγκος), άρα και μεγαλύτερη διάρκεια καύσης. Παρόλο ότι το βουτάνιο έχει μέσα λάδι οι υποστηρικτές του λένε ότι η υψηλότερη θερμοκρασία καύσης που επιτυγχάνει αφήνει λιγότερους ρύπους (!)
Εκτός από περισσότερο λάδι έχει γενικά περισσότερες ¨βρωμιές¨, οπότε, καθώς τα υπολείμματα καύσης είναι περισσότερα, αντίστοιχα περισσότερη είναι η ανάγκη για συντήρηση (καθαρισμούς, κλπ). Αυτό μεταφράζεται σε κόπο και κόστος.
Από τη στιγμή που πήραμε τη Σελήνη, κάψαμε τρεις φιάλες βουτάνιο (για να είμαστε ¨δυνατοί¨ το καλοκαίρι, τρομάρα μας) και πήγαμε άρον – άρον στον Ζαμπέτα για αλλαγή ηλεκτροβάνας* + καθάρισμα καμινάδας !!!Από τότε καίμε μόνο προπάνιο.

(Ενδεχομένως αυτό το παράδειγμα να μη λέει και τίποτα, αφού συντηρώ πλέον μόνος την Σελήνη, οπότε…)

*Η ηλεκτροβάνα τελικά δεν είχε καμιά σχέση, αλλά ο εκπαιδευμένος στη Γερμανία για θέματα της Dometic, Αλέξανδρος Ζαμπέτας, επέμενε ότι έπρεπε να γίνει αλλαγή. Ήταν λέει, μέσα στην εγγύηση και δεν θα μου κόστιζε τίποτα. Το επιχείρημα αυτό, σε συνδυασμό με το ότι είχαμε διακόψει τις διακοπές μας και θέλαμε να γυρίσουμε το συντομότερο δυνατό, ήταν αρκετό για να του επιτρέψω να προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση. Την επόμενη μέρα όμως είχα ακόμα πρόβλημα και χρειάστηκε να ξαναγυρίσουμε στον Ζαμπέτα, όπου καθαρίστηκε η καμινάδα και η λειτουργία αποκαταστάθηκε.

Πηγές:

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BF

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BF

http://www.zgas.gr/index.php?id=14,94,0,0,1,0

http://www.state.nj.us/health/eoh/rtkweb/0273.pdf

http://www.oedd.gr/pdf/propane.pdf

http://www.leongas.gr/site/prod02.htm

Καλό καλοκαίρι.

Advertisement

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: