Tips κουζίνας

27/07/2013 στο 13:34 | Αναρτήθηκε στις ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ, TIPS | 2 Σχόλια
Ετικέτες:

Παρακάτω λίγα βοηθητικά πραγματάκια που μαζέψαμε, σχετικά με εργαλεία, μεθοδολογία και υλικά στην κουζίνα της Σελήνης.

Το 60% της διατροφής μας γίνεται στη χύτρα ταχύτητας. Θεωρώ ότι είναι ο υγιεινότερος και οικονομικότερος τρόπος μαγειρέματος τόσο για το αυτοκινούμενο όσο και για οπουδήποτε αλλού.

DSC08944_smallΜέσα της φτιάχνουμε από φασολάδα και μακαρόνια, μέχρι αρνάκι.

Να μια σειρά παρασκευής που μας έχει βολέψει (περιέχει οικονομία στο χρόνο και στην ενέργεια):

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα υλικά.
  2. Κόβουμε σε μερίδες ή μικρά κομματάκια (για παράδειγμα το κρέας, τα λαχανικά, κλπ, τα κόβουμε σε μπουκιές για να μαγειρευτούν πιο γρήγορα και να μη χρειάζεται μαχαίρι για να τα φάει κανείς, οπότε και έχουμε λιγότερα σκεύη για πλύσιμο).
  3. Τα ρίχνουμε στη χύτρα, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τέλος.

Τηγανιτά

Αυτός ο τρόπος δεν μας πολυταιριάζει αλλά δε λέμε όχι σε μια καλή τηγανιτή πατάτα ή κανένα αυγό, κλπ. Με το αυγό βέβαια δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να γίνει μέσα στο αυτοκινούμενο με τον εξαεριστήρα αναμμένο και καπάκι. Η τηγανιτή πατάτα όμως, η μπριζόλα, τα ψάρια, κλπ, βγάζουνε καπνό, πολλές μυρωδιές, πιτσιλάνε, κλπ. Είναι σχεδόν απαγορευτικό να γίνουν μέσα. Μια λύση είναι, αν ο καιρός βολεύει, να στήσετε ένα γκαζάκι έξω από το camper και να τηγανίσετε εκεί. Αν δεν γίνεται και η μικρή χτυπιέται για την τηγανιτή χοιρινή που της υποσχεθήκατε, τότε, ρίχτε την στον πάτο της χύτρας (ή άλλης κατσαρόλας) και τέλος.

xoirino tigantio_small

DSC00228_small

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για να φρυγανίσετε το μπαγιάτικο ψωμί, αφού βαριόσασταν να πάτε για φρέσκο. Ρίχτε το στον πάτο από το κατσαρολάκι και αν ρίξετε και λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη θα σας φυλάνε τα χέρια. Εναλλακτικά, μπορείτε να το κόψετε σε κύβους και να το σοτάρετε μέχρι να γίνει τραγανό (κρουτόν). Φτιάξτε και έναν τραχανά μαζί και πάρτε τα ρέστα. Γενικά όμως, να θυμόσαστε ότι το τηγάνι θέλει προσοχή, γιατί εύκολα μπορεί κανείς να ¨σκοτώσει¨ το φαγητό του.

Άλλες πρακτικές.

  • Από προηγούμενες μέρες έχουμε ετοιμάσει στο σπίτι φαγητά σε μερίδες, τα έχουμε καταψύξει και τα έχουμε βάλει στην κατάψυξη της Σελήνης. Έτσι, έχουμε έτοιμο φαγητό άμεσα και συγχρόνως βοηθάμε το ψυγείο να κατεβάσει γρήγορα θερμοκρασία (είναι σαν να βάζουμε πάγο). Προσοχή εδώ. Επειδή τα φαγητά αυτά θα αποψυχθούν σε μεγάλο ποσοστό, δεν κάνει να τα ξαναπαγώσετε. Κατεβάστε τα στη συντήρηση και προγραμματίστε τα για κατανάλωση μέσα στις επόμενες μια – δυο μέρες.
  • Χρησιμοποιούμε μακαρόνια νο3 που είναι λεπτά και βράζουν γρήγορα (οικονομία χρόνου & αερίου & λιγότερη υγρασία στο αυτοκινούμενο).

 

  • Φέτα (Ελληνικό τυρί ΠΟΠ) μέσα στην άλμη της για να συντηρείται καλύτερα, αφού έτσι αντέχει μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας.

 

Φρούτα – Λαχανικά

  • Τις πράσινες σαλάτες τις ετοιμάζουμε από προηγούμενες μέρες σε μερίδες, μέσα σε σακούλες τροφίμων (δεν τις κόβουμε με μαχαίρι για να μην οξειδώνονται) και τις βάζουμε στο ψυγείο.

bDSC03949_small

  • Ότι παίρνουμε κατά το ταξίδι και θέλει πολύ νερό, το πλένουμε στη πρώτη δημόσια βρύση που συναντάμε.

Εξοπλισμός – εργαλεία

  • Σκουπιδοτενεκές σε ντουλάπι

DSC06338_small

Αυτή είναι μια μετατροπή από τις πρώτες που έκανα στη σελήνη (όλη η περιγραφή εδώ). Για να μη τρέχουν τα σκουπιδοζουμιά από τις τρύπιες σακούλες, βάζουμε στον πάτο κομματάκια εφημερίδας ή χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες, κλπ.

  • Τηγάνι βαθύ με καπάκι. Γενικά τα καπάκια είναι απαραίτητα και για τις πιτσιλιές.
  • Πατάκι από απορροφητικό ύφασμα, με μόνωση σιλικόνης από κάτω, μπροστά στο νιπτήρα για προστασία από υγρά ατυχήματα. Καλύτερα να στεγνώνεις πατάκι παρά τα ξύλα, ε;
  • Μαγειρεύουμε πάντα με τον εξαεριστήρα αναμμένο τον χειμώνα. Οι μυρωδιές και η υγρασία των φαγητών καθώς μαγειρεύονται δεν είναι καλό πράγμα. Το καλοκαίρι ανοιχτά παράθυρα.
  • Το χειμώνα, όταν υπάρχουν αλεξήλια, η υγρασία από το μαγείρεμα, τα τσάγια, κλπ, συγκεντρώνεται από πίσω (υγροποίηση λόγο διαφοράς θερμοκρασίας).

DSC08693_small

Αυτήν την υγρασία πρέπει να τη μαζεύουμε με δέρμα, χαρτί, κλπ.

  • Προσοχή στην επιλογή των σκευών. Να βγαίνουν τα χερούλια για να μη καίγονται. Αλλιώς, προσοχή να είναι κεντραρισμένο το σκεύος καλά, για να μη γλύφουν οι φλόγες στο πλάι (και έτσι καίνε τα χερούλια).
  • Μπουκάλια νερού μεταλλικά (όχι θερμός). Τα πόσιμα νερά τα αγοράζουμε κρύα και τα βάζουμε κατευθείαν στο ψυγείο.

bDSC04418_small

  • Νερό βρύσης (φίλτρο). Το βάζουμε σε μεταλλικό δοχείο (όχι θερμός) και στο ψυγείο. Το ίδιο κάνουμε με νερό που αγοράζουμε σε πλαστικό μπουκάλι που δεν είναι κρύο. Το πλαστικό μπουκάλι ¨γονατίζει¨ το ψυγείο αφού κάνει περίπου 4 φορές περισσότερο χρόνο για να κρυώσει. Τα κρύα νερά που πίνουμε στο ταξίδι, τα βάζουμε μέσα σε icebox για να ¨κρατήσουν¨ (φωτογραφία).
  • Αντί για πλαστικά τάπερ χρησιμοποιούμε μεταλλικές καραβάνες (άμεση πτώση θερμοκρασίας =καλύτερη συντήρηση), γιατί μπορούμε να ζεστάνουμε μέσα φαγητό, έχουν χερούλι, έχουν καπάκι που κλείνει πολύ καλά, είναι ελαφριά και είναι ανοξείδωτα. Προσοχή: δε ζεσταίνουμε με το καπάκι για να μη καεί το λάστιχο.
  • Λάστιχα συγκράτησης αντικειμένων στα ντουλάπια

DSC02724_small

DSC02725_small

DSC02727_small

DSC08856_small

  • Τα μεταλλικά φλιτζάνια τα χρησιμοποιούμε και για σούπες.

DSC08952_small

DSC08950_small

Εδώ φιγουράρουν με φασόλια Πρεσπών, τυριά Φλώρινας, ψωμί Φωτοβολίδας, Τσίπουρο Μπαμπατζίμ και ψαρομεζεδάκια Δεθυμάμαι.

Ψυγείο

  • Ψυγείο ανοιχτό όταν δεν δουλεύει για να μη μουχλιάσει. Ανοίξτε τις πόρτες, γυρίστε τις ασφάλειες στη θέση ¨κλειδωμένο¨ και τέλος. Οι πόρτες τώρα δεν μπορούν να κλείσουν όση κλίση και να έχει το όχημα.
  • Για να το βοηθήσουμε να κατεβάσει θερμοκρασία (για να μη βάζουμε παγοκυψέλες, κλπ), βάζουμε κατεψυγμένα φαγητά στην κατάψυξή του, ή παγωμένα νερά. Και τα δύο θα τα καταναλώσουμε οπότε δεν είναι ¨τσάμπα¨ βάρος και όγκος. Προσοχή εδώ. Επειδή τα φαγητά αυτά θα αποψυχθούν σε μεγάλο ποσοστό, δεν κάνει να τα ξαναπαγώσετε. Προγραμματίστε τα για κατανάλωση μέσα στις επόμενες μια – δυο μέρες.
  • Θερμόμετρο ψυγείου (ασύρματο) και συχνός έλεγχος.

Απαραίτητο εργαλείο παρακολούθησης αφού τα ¨ατυχήματα¨ είναι συχνότατα. Αν ήμουν κατασκευαστής θα το έβαζα σε όλα μου τα ψυγεία στον στάνταρ εξοπλισμό τους. Αυτό, είναι μπαταρίας αγορασμένο από Super Market 12,5Ε. Αποτελείται από: α) έναν ασύρματο αισθητήρα εξωτερικού χώρου (πομπό), τον οποίο τοποθέτησα στη συντήρηση του ψυγείου με αυτοκόλλητο velkro (χρατς) και β) από τον πίνακα (δέκτη), που έχει επάνω του έναν ακόμη αισθητήρα και τον έχω βάλει σε ένα ντουλάπι. Έτσι, δεν χρειάστηκε να τρυπήσω το ψυγείο για να περάσω καλώδια, που με θλίψη μου βλέπω να κάνουν οι αντιπρόσωποι.

bDSC00004_small

bDSC00007_small

bDSC04407_small

Αν βρείτε από αυτά που ρυθμίζονται να χτυπήσουν από μια θερμοκρασία και πάνω, τότε ακόμα καλύτερα, γιατί αν ανέβει η θερμοκρασία χωρίς να το πάρετε χαμπάρι (πχ τελείωσε το αέριο) θα χτυπήσει συναγερμός. Αλλά προσοχή, να έχει κουμπί stop alarm γιατί θα σας σπάσει τα νεύρα (θα σταματήσει να ¨φωνάζει¨ όταν κατέβει πάλι η θερμοκρασία). Το έχουμε περίπου τέσσερα χρόνια και έχουμε γλυτώσει πολύ ενέργεια (που αλλιώς θα χανόταν ανοίγοντας την πόρτα για να δούμε το αναλογικό θερμόμετρο). Να θυμόσαστε ότι ο κρύος αέρας είναι πιο βαρύς και κυλάει έξω όπως ακριβός θα κυλούσε το νερό (αν είχε νερό μέσα ο θάλαμος).

2 Σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Ευχαριστώ Θανάση. Τα ίδια ευχόμαστε και σε εσάς.
    Το θερμόμετρο το είχα αγοράσει πριν από 4 χρόνια, από το Lidl. Από τότε δεν έχει ξαναβγάλει το ίδιο, αλλά κάτι άλλα που μου φαίνονται και καλύτερα.

    Να είστε γεροί και χαρούμενοι.

  2. Ευχαριστω για τις «πληροφοριες» να ειστε παντα καλα να ταξιδευετε!!!
    το ασυρματο θερμομετρο απο που το αγορασες;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: