Εγκατάσταση κουρτίνας στο μπάνιο
17/06/2010 στο 21:37 | Αναρτήθηκε στις ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ | 4 ΣχόλιαΕτικέτες: μπάνιο, μείωση βάρους
Τελευταία ασχολούμαστε με τη μείωση βάρους του αυτοκινούμενου αφού τα οφέλη είναι σημαντικά (μείωση καυσίμων και καταπόνησης).
Από τα πρώτα αντικείμενα που έφυγαν από μέσα ήταν κάτι προεκτάσεις για να γίνεται κρεβάτι το σαλόνι, κάτι μεταλλικά διακοσμητικά, ραφάκια που δε χρειάζονταν, κλπ. Τώρα, ήρθε η ώρα να φύγει η βαριά, δύσχρηστη και άσχημη πόρτα που χωρίζει το ντούζ από τον υπόλοιπο χώρο της τουαλέτας και να μπει μια ελαφριά, πρακτική και όμορφη κουρτίνα.
Κατά την περίοδο ¨ωρίμανσης¨, είχα να σκέφτομαι ότι η από πάνω στήριξη έπρεπε να έχει υψηλή μηχανική αντοχή, αλλά επειδή έπεφτε μπροστά στο φεγγίτη, ήταν σημαντικό να μπορεί να βγει εύκολα μελλοντικά. Έπρεπε ακόμη, να είναι όσο γίνεται πιο ελαφριά και όμορφη η κατασκευή και τέλος αλλά σημαντικότερο από όλα, δεν έπρεπε να πετάγονται έξω τα νερά από το πλάι και από κάτω.
Η αρχική σκέψη, ήταν να μπει ¨σιδηρόδρομος¨ (εμείς έτσι λέμε τον οδηγό κουρτίνας στο χωριό μας) και από κάτω, ώστε να κρατάει την κουρτίνα καλά στη θέση της. Το θέμα είναι σοβαρό γιατί αν ¨πετάει¨ καμιά ακρούλα έξω, καθώς πετάγονται τα νερά πάνω της και αρχίζουν να κατεβαίνουν γλύφοντας, είναι πολύ πιθανό να αδειάσει από εκείνο το σημείο το νερό. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει σε κάποια αυτοκινούμενα, όπου οι κατασκευαστές δε βάζουν πόρτες, λόγο οικονομίας -τρομάρα τους-, και αφήνουν ελεύθερη τη κουρτίνα από κάτω. Έτσι, αν κάνοντας ντουζ, σκουντήσεις κατά λάθος τη κουρτίνα προς τα έξω, τα κάνεις λίμπα.
Το πρόβλημα αυτό λύνεται αν τοποθετηθεί βέλκρο στις άκρες δεξιά και αριστερά όπως θα δείτε παρακάτω. Όταν σκέφτηκα αυτή τη λύση για το αυτοκινούμενο ενός γνωστού, έλυσα αυτόματα και το δικό μου πρόβλημα μιας και η λύση του κάτω σιδηρόδρομου δε μ΄ άρεσε γιατί θα ήταν εκτεθειμένος, οπότε και πολύ εύκολο τα σπάσει από κατά λάθος χτυπήματα με τα πόδια.
Εδώ φαίνoνται τα φύλλα της πόρτας. Πρόκειται για πτυσσόμενη κατασκευή από αλουμίνιο και διακοσμημένο ημιδιαφανές πλαστικό.
Ξεβιδώνω με προσοχή τη βάση
Και εδώ φαίνονται και τα δύο μέρη, μαζί με τις βάσεις τους. Το συνολικό τους βάρος είναι στα 13 κιλά περίπου.
Στη συνέχεια πήρα εύκαμπτο σιδηρόδρομο με το μέτρο και αφού μέτρησα 1μ, τον έκοψα μεγαλύτερο κατά 10εκ για να κάνει κούρμπα και να μου αφήσει περισσότερο ωφέλιμο χώρο όταν θα κλείσει η κουρτίνα.
Για να μπορέσει όμως να κάνει τόξο, χωρίς να αντιστέκεται, έκανα κοψίματα ανά 5εκ.
Για βάσεις, έβαλα στηρίγματα που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρολόγοι για πολύ χοντρά καλώδια. Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι κουμπώνουν μεταξύ τους πολύ δυνατά και είναι στο σωστό χρώμα.
Τα θηλυκά στηρίγματα τα κόλλησα με βενζινόκολλα και αφού στέγνωσε, πέρασα βίδες 3χλστ. με παξιμάδι, για οριστικό κράτημα. Τα αρσενικά, μπήκαν βιδωτά στο ταβάνι, αφού προηγουμένως έβαλα από κάτω αυτοκόλλητο διπλής όψης (πάντα το χρησιμοποιώ όταν βιδώνω κάτι στο αυτοκινούμενο).
Επίσης, κάνει πολύ εύκολη την αρχική, σωστή τοποθέτηση, ως εξής: πήρα τα εγκατεστημένα θηλυκά στον σιδηρόδρομο και έβαλα μέσα τα αρσενικά τόσο λίγο ώστε να μη κουμπώσουν. Καθώς είχαν επάνω τους το αυτοκόλλητο, μόλις τα ακούμπησα στο ταβάνι έπιασαν τις θέσεις τους. Τράβηξα κάτω τον σιδηρόδρομο με προσοχή και τα αρσενικά έμειναν στο ταβάνι. Στη συνέχεια τα βίδωσα από πάνω με κοντές, αλλά χοντρές βίδες και τέλος η ιστορία.
Εδώ φαίνεται καθαρά η εγκατάσταση και από τις δύο πλευρές (μέσα – έξω).
Και εδώ η γενική φωτογραφία της εγκατάστασης
Στη συνέχεια, κόλλησα αυτοκόλλητο, θηλυκό (το μαλακό) βέλκρο στο τελείωμα του μπάνιου από πάνω ως κάτω και έτσι κρύφτηκαν και οι τρύπες που είχαν μείνει από τις βάσεις που βγήκαν.
Μετά, πήρα την κουρτίνα στο σπίτι και γάζωσα βέλκρο στις δύο άκρες αλλά, 5 εκατοστά πιο μέσα, ώστε το υπόλοιπο να καλύπτει το βέλκρο και να το προστατεύει από βρώμικα νερά.
Προσοχή: το βέλκρο πρέπει να ραφτεί από τη έξω πλευρά της κουρτίνας.
Προβλήματα που λύθηκαν
Μειώθηκε το βάρος συνολικά, αλλά ειδικότερα από την αριστερή πλευρά που είναι περισσότερο φορτωμένο (από τον κατασκευαστή του).
Παρόλο ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μπάνια που έχω μπει, όταν έκανα μπάνιο δεν είχα άνεση στις κινήσεις αφού κάποιες φορές ¨έφαγα¨ τους αγκώνες μου εκεί πάνω.
Αν έκανες μπάνιο και είχε κλίση εμπρός το αυτοκινούμενο, οι πόρτες είχαν την τάση (λόγο βαρύτητας) να έρχονται πάνω σου.
Η καθαριότητα γίνεται πολύ απλά μια και η κουρτίνα βγαίνει και πάει για το πλυντήριο, σε αντίθεση με τις πόρτες που έπρεπε μετά από κάθε μπάνιο να τις καθαρίζουμε με το βετέξ, για να μη ¨παγώσει¨ η βρωμιά στο αλουμίνιο και λεκιάσει.
Προσοχή στα σημεία:
Να καθαριστεί καλά η επιφάνεια που θα κολλήσει το βέλκρο (με οινόπνευμα αλλά προσέξτε μη σας φύγει έξω από την περιοχή που θα καλύπτεται από το βέλκρο γιατί θαμπώνει το πλαστικό).
Μη σφίγγετε πολύ τις βίδες που πιάνουν επάνω σε πάνελ (τοίχους – ταβάνια, κλπ), προτιμάτε λύσεις όπως αυτοκόλλητα διπλής όψης, ή ¨μαστίχες¨, κλπ.
Το μήκος της κουρτίνας πρέπει να είναι 2 εκατοστά πριν ακουμπήσει στο πάτωμα (μέσα στη ντουζιέρα), για να στεγνώνει το γύρισμα. Αλλιώς, κρατάει νερό και μουχλιάζει.
Κόστος:
Σιδηρόδρομος και γαντζάκια: 8Ε
Βέλκρο 4μέτρα θηλυκό, αυτοκόλλητο + αρσενικό, για ράψιμο: 12Ε
Στηρίγματα βιομηχανικού τύπου χ10: 1Ε
Κουρτίνα: 18Ε
Σύνολο: 39Ε
Χρόνος υλοποίησης: 5 ώρες
Έρευνα για λύσεις: 2 μήνες.
4 Σχόλια »
RSS feed for comments on this post. TrackBack URI
Σχολιάστε
Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.
Αγαπητέ Διονύση
Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα με τα πάνελς όπου και να βρίσκονται (ταβάνι, τοίχους, κλπ). Μετά από πολλές δοκιμές, κατέληξα να χρησιμοποιώ αυτοκόλλητο διπλής όψης της 3Μ και βίδες που έχουν λεπτό σώμα και φαρδύ σπείρωμα (το αντίθετο δηλαδή από λαμαρινόβιδες).
Μπορώ να πω ότι την περισσότερη συγκράτηση την κάνει το αυτοκόλλητο. Επειδή όμως όταν ζεσταίνεται έχει την τάση να ξεκολλήσει, η βίδα το κρατάει στη θέση του. Εδώ όμως βρίσκεται, για μένα, το τεράστιο πλεονέκτημα. Όταν θελήσω να το βγάλω, το ζεσταίνω με το σεσουάρ και όλα καλά.
Περιττό να σου πω ότι οι δοκιμές αντοχής γίνονται από την κόρη μου (6χρ.) οπότε πίστεψέ με, ότι κρατήσει για μια εβδομάδα, κρατάει για πάντα.
Στο κάτω, κάτω τι γραφής και να χαλάσει, ε γεροί νάμαστε και θα τα ξαναφτιάξουμε…
Ευχαριστώ
Comment by Sun— 29/06/2010 #
…και παλι ωραιος! θελω ομως να ρωτησω (σε γενικες γραμμες) πως επιτυγχανουμε σταθεροτητα και αξιοπιστια στα βιδωματα σε τοιχους και ταβανι. Γνωριζω οτι δεν ειναι ολα τ τοιχωματα ιδια.. Τα πιο συγχρονα campers εχουν σαντουιτς και ισως ειναι πιο στοιβαρα.. Στο δικο μου που το εχω τρυπησει και εχω δει τοσο το ταβανι οσο και τους τοιχους απο τι ειναι φτιαγμενοι, δεν ξερω πως να βιδωσω κατι σταθερα.. Νομιζω η κολληση ειναι πιο σταθερη αλλα αφηνει μεγαλυτερα τραυματα. Ποσο μαλλον, αν καποιο πιτσιρικι ειτε παιζοντας ειτε γλυστρωντας τραβηξει την κουρτινα.. θα αντεξει αραγε?…
Comment by διονυσης— 29/06/2010 #
Αγαπητέ Σπύρο.
Συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση αλλά ήμασταν ¨εκτός μπρίζας¨.
Λοιπόν, το βέλκρο υπάρχει περίπτωση να ξεκολλήσει αλλά αν πιάσει σε καθαρή επιφάνεια από την αρχή, θα συμβεί μετά από πάααρα πολύ καιρό. Γενικά, το χρησιμοποιώ πάρα πολύ και δε μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα μέχρι τώρα.
Αυτοκόλλητο με το μέτρο θα βρεις στα είδη ραπτικής. Το δικό μου το πήρα από Βας. Ηρακλείου Θεσσαλονίκη και έχει φάρδος 2 εκ. Υπάρχει και φαρδύτερο.
Σε ευχαριστώ
Comment by Sun— 28/06/2010 #
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ, ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ…!!
ΕΧΩ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ……. 1> ΤΟ ΒΕΛΚΡΟ ΠΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΒΗΓΜΑ ΤΗΣ ΚΟΥΡΤΙΝΑΣ???ΟΤΑΝ <> ΤΟ ΒΕΛΚΡΟ ΚΟΛΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΞΕΚΟΛΛΑΕΙ…..
2> ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΕΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΒΕΛΚΡΟ????
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Comment by ΣΠΥΡΟΣ— 18/06/2010 #