Αλφάδι οριζοντίωσης στο ταμπλό

12/11/2009 στο 12:33 | Αναρτήθηκε στις ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ | 7 Σχόλια

Η οριζοντίωση είναι ένα ζήτημα που, απ΄ ότι έχω καταλάβει, τους περισσότερους τους αφήνει αδιάφορους. Όπως νάναι και όπου νάναι. Τους βλέπω λοιπόν (έλληνες και ξένους) αραγμένους μέρες ολόκληρες πάνω στην πλαγιά με ανάποδη κλίση (τα κεφάλια προς τα κάτω) και μου γυρνάνε τα έντερα.

Εμείς χρησιμοποιούμε ακόμη τον παραδοσιακό τρόπο (τάκους και αλφάδι) γιατί μέχρι στιγμής, κανένα σύστημα απ΄ όσα έχουμε δει στην πράξη (με λογική τιμή και βάρος), δεν φαίνεται να μπορεί να μας φέρει στα ίσια σε δύσκολα σημεία όπως: μαλακό ή έντονα ανομοιόμορφο έδαφος, κλπ. Είχαμε λοιπόν, ένα κλασικό αλφάδι που βγάζαμε από το ντουλάπι, βάζαμε στο πάτωμα πίσω μας και με μικρομετρικά γκαζάκια – φρενάκια το φέρναμε. Έτσι βέβαια ακούγεται απλό. Στην πράξη όμως, αυτό το γύρνα πίσω, κοίτα – διόρθωσε, κλπ, μπορεί να γίνει πολλές, πολλές φορές, τόσες που…

Εκείνο το βράδι βρισκόμασταν κάπου στην Πίνδο. Ήμουν κουρασμένος από το ταξίδι, η πλάτη μου με πέθαινε, τα κορίτσια κοιμόντουσαν από ώρα και έπρεπε να οριζοντιώσω. Δεν με πείραξε που βγήκα να βάλω τάκους (δεν έβρεχε), αλλά αυτό το γύρνα κοίτα – διόρθωσε – γύρνα κοίτα διόρθωσε, με ¨πέθανε¨. Έτσι, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι την επόμενη φορά που θα χρειαζόταν οριζοντίωση τα πράγματα θα ήταν πιο απλά. Η επόμενη φορά ήρθε και μαζί της άλλες εκατό και δεν ήταν πιο απλά. Για πολύ καιρό έψαχνα να βρω τι υπάρχει από αλφάδια, που θα μπει, πως θα μπει (αλλά και βγει), κλπ. Μέχρι που έφτασα στο όριο της έρευνας και πριν από λίγο καιρό είχα χρόνο και προχώρησα στην παρακάτω κατασκευή.

Την αφιερώνω σε όλους εσάς που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ούτε με μια μοίρα διαφορά.

Για αλφάδι χρησιμοποίησα ένα από αυτά που χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι για τις κάμερές τους. Είναι μικρό και μπορεί να μου δείξει με διάφορους τρόπους την κλίση. Οι διαστάσεις του είναι περίπου 1,5Χ2,5 και έχει αυλάκια στη μια πλευρά για να μπαίνει στη θέση φλας της φωτογραφικής μηχανής, πράγμα που ήταν η αιτία της επιλογής του. Το κόστος του είναι στα 15Ε, περίπου.01 Alfadi small

Πήρα από μια zenith τη βάση του φλας (τη χαλασμένη μηχανή την αγόρασα 5Ε από το παζάρι). Εναλλακτικά υπάρχει ως ανταλλακτικό στα καταστήματα με φωτογραφικά είδη απ΄όπου θα αγοράσετε και το αλφάδι). photo

Και το κόλλησα (εποξική ταχείας) πάνω σε ένα φύλο αλουμίνιο 2Χ4 περίπου.03 vasi se vasi small

Μετά, πήρα τη συσκευασία από τα αυτόφωτα που χρησιμοποιούνε τα πιτσιρίκια για να κάνουν βραχιόλια και κολιέ (πρόκειται για σωλήνες που έχουν μέσα δύο συστατικά που όταν τσακίσεις τον σωλήνα σπάει η εσωτερική φιάλη και το μίγμα φωσφορίζει -όπως καταλάβατε δεν γνωρίζω πως λέγεται αυτό το πράγμα-) και το έκοψα έτσι ώστε να κάνω πλάτη για τη βάση. Η πλάτη αυτή είναι απολύτως απαραίτητη (σε μένα) για να δημιουργηθεί μια ρυθμιζόμενη ανάρτηση που θα μου επιτρέψει να στήσω το αλφάδι σωστά. Κατέληξα σε αυτή τη λύση όταν έκανα μερικές δοκιμές για τοποθέτηση και διαπίστωσα ότι μου ήταν εντελώς αδύνατο να το βάλω κάπου χωρίς να έχω ανάγκη για μικρομετρική διόρθωση εκ των υστέρων (σετάρισμα).  05 plati gia vasi small 2 04 plati gia vasi small

Στη συνέχεια κολλάω και τα τρυπάω όλα μαζί. Η κίτρινη και πράσινη ταινίες που φαίνονται είναι αυτοκόλλητα διπλής όψης. Τις χρησιμοποίησα για να μη μου φεύγει καθώς το βίδωνα στο ταμπλό.

06 tripima vasis small

07 vasi me anartisi teliko small

Αυτή είναι η τελική του θέση. Το αλφάδι μπαίνει (και βγαίνει) συρταρωτά από το πλάι. Όπως βλέπετε, υπάρχουν βίδες δεξιά και αριστερά ώστε να μπορώ να αλλάζω τη γωνία του διαμήκη κατά βούληση, πετυχαίνοντας να το στήσω ακριβώς όπως μου δείχνει ένα άλλο αλφάδι που βρίσκεται στο πάτωμα (το σετάρισμα που έλεγα). 08 vasi sto tablo small 09 vasi me anartisi kai alfadi teliko small 03

10 vasi me anartisi kai alfadi teliko small 02

Προκειμένου λοιπόν α) να μην εμποδίζει τον χειρισμό του αυτοκινήτου, β) να έχουμε τέλεια οπτική επαφή (γωνία, κλπ), γ) να έχει ελεύθερο χώρο γύρο του για να μπαινοβγαίνει, δ) να μην σκιάζεται από κάποια συσκευή ή αντικείμενο ώστε να φωτίζεται από την μπλαφονιέρα, ε) να μην πληγωθεί επικίνδυνα το αυτοκίνητο (καλώδια πίσω από το ταμπλό, κλπ) μπήκε σ΄ αυτή τη θέση.

Να είστε όλοι καλά και να ετοιμάσετε το αυτοκινούμενο για το χειμώνα.

7 Σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Βρήκα και αυτό: http://www.cnccat.com/index.php?id=2&productid=1748&catid=94&subcatid=&lang=gr που πιστεύω ότι μπορεί να κάνει επίσης πολύ καλή δουλειά.

  2. Από κατάστημα με φωτογραφικά.

  3. λογικα δεν πρεπει να χανει πολυ σε σωστες ενδειξεις ως προς το οριζοντιο & καθετο

  4. το αλφαδι αυτο μηπως θυμασαι απο που το αγορασες?

  5. Ειλικρινά είσαι πολύ «MCGIVER».

  6. Αγαπητέ Διονύση

    1ον Αυτές τις πυξίδες τις βρήκα και εγώ. Υπάρχουν σε διάφορους τύπους μεγέθη, κλπ. Κάποιες από αυτές είναι για σκάφη και κάποιες άλλες για τζιπάκια που έχουν και κλισιόμετρο σε ποσοστά επί της εκατό, ηλεκτρονικές που δείχνουν μοίρες, κλπ, κλπ, κλπ. Ένα σωρό από καλούδια που πίστεψέ με πολύ καιρό συναντούσα και σε όλες τις περιπτώσεις βρήκα προβλήματα στη χρήση. Ειδικά γι αυτά που αναφέρεις έχω να πω ότι αν το μέγεθος είναι μεγάλο, βλέπεις μια χαρά, αλλά που να το βάλεις αυτό το πράγμα και να μην ενοχλεί; Το μικρό δεν είναι χρηστικό γιατί δεν φαίνεται η διαφορά στην κλίση. Κάποια από αυτά μάλιστα (είχα βρει στο ΜΑΚΡΟ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, κλπ), είχαν διαφορά στις ενδείξεις τους (έπιασα μαζί τρία και καθώς τα άλλαζα κλίση έδειχνε το καθένα διαφορετικά αποτελέσματα), οπότε…

    2ον Γιατί από κάθε πλευρά απεικονίζει με διαφορετικό τρόπο την κλίση και θέλαμε να έχουμε όλες τις πλευρές διαθέσιμες (δεν ήμασταν σίγουροι ποιος τρόπος θα μας βόλευε περισσότερο). Η μικρομετρική ρύθμιση μου χρειάστηκε γιατί δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να το στήσω έτσι όπως λες (που έχεις δίκιο). Στο ενδεχόμενο να κολλήσω στραβά τη βάση και να κάνω καμιά ασχήμια ξεκολλώντας, κλπ, προτίμησα να βρω τρόπο να διορθώσω το πιθανό (πιθανότατο) λάθος.

    Οι αερόφουσκες διορθώνουν το πίσω μέρος του αυτοκινούμενου εξαιρετικά. Έχω βάλει αλφάδι στο κρεβάτι της μικρής (διέλυσα ένα αλφάδι και τοποθέτησα μια αμπούλα σε ένα σημείο πολύ διακριτικά), για να παρακολουθώ την κατάσταση του πίσω μέρους. Στην πράξη, σε νορμάλ έδαφος, όταν έρχεται από μπροστά σωστά, έρχεται και το πίσω. Αν έχεις μεγάλη διαφορά μπροστά πίσω έχεις στραβώσει το αυτοκίνητο οπότε….

  7. πολυ ωραιο και χρησιμο…
    βεβαια, οποιος εχει κανει ναυτικο σε καραβι, εχει μαθει να κοιμαται οπου και οπως βρει.. Ειναι ομως σπαστικο να σου ερχεται το αιμα στο κεφαλι και να περπατας τρικλυζοντας..
    Επεισης, τα ψυγεια αμμωνιας δουλευουν καλυτερα ορισζοντια!
    θελω να ρωτησω, 1ον, εχω δει στην αγορα κυκλοφορουν κατι μικρα γυροσκοπια που ειναι και πυξιδες και αναρωτιεμαι, αυτα δεν θα εκαναν τη δουλεια?..
    2ον, γιατι να μπαινο-βγαινει και να χρειαζεται μικρορυθμιση?.. αν τοποθετηθει οταν το αυτοκινητο ειναι οριζοντιο σε καποιο παρκινγ και τα αλφαδια το δειχνουν οριζοντιο, αν βαλεις τα αλφαδακια σου τοτε σε μεση θεση δηλ. οριζοντια και στους 2 αξονες, τοτε δεν θα διχνουν παντα την οποια αποσταθεροποιηση σωστα?..
    οι αεροφουσκες βοηθουν να το φερεις οριζοντια?..
    ευχαριστω και μπραβο σου για την ολη προσπαθεια


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: